Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Commerzbank: Η πολιτική Ερντογάν «στραγγαλίζει» την τουρκική λίρα

Commerzbank: Η πολιτική Ερντογάν «στραγγαλίζει» την τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η τουρκική λίρα μπορεί να φτάσει ακόμα και σε επίπεδα που αγγίζουν τις 8,5 ανά δολάριο, επειδή οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τις πολιτικές παρεμβάσεις στις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τον Tatha Ghose, ανώτερο οικονομολόγο αναδυόμενων αγορών στην Commerzbank της Γερμανίας.

Η τουρκική λίρα έφτασε στο νέο χαμηλό όλων των εποχών στα 7,9591 την προηγούμενη βδομάδα και διαπραγματευόταν ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης στα 7,9471 στο δολάριο μετά την σχετική της ανάκαμψη την Παρασκευή.

Την Παρασκευή βρισκόταν στο 7,92.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς σε 10,25% από 8,25% τον περασμένο μήνα για να βοηθήσει την αναχαίτιση της πτώσης της τουρκικής λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα και τον έλεγχο του πληθωρισμού του 11,8%.

Ωστόσο, η νομισματική πολιτική της τράπεζας στερείται αξιοπιστίας λόγω πολιτικής παρέμβασης, ανέφερε ο Tatha Ghose στον ιστότοπο νομισματικών ειδήσεων PoundSterling Live.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είχαν λειτουργήσει αν ήταν αξιόπιστο μέρος μιας μακροπρόθεσμης παραδοσιακής νομισματικής πολιτικής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο 5%.

Όμως, δεν είναι – ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στη μη συμβατική νομισματική πολιτική και εξακολουθεί να ζητά χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Tatha Ghose.

«Η αγορά βλέπει τις αυξήσεις των επιτοκίων ως προσωρινό κενό διακοπής που θα αντιστραφεί μόλις η λίρα σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα – και αν η αγορά δει μια εφήμερη αύξηση των επιτοκίων, τότε δεν λειτουργεί. Αυτό παρατηρούμε στις τελευταίες κινήσεις της λίρας».

Ο Tatha Ghose είπε ότι η λίρα θα μειωθεί στις 8,2 ανά δολάριο έως το τέλος του 2020, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί στις 8,5 πριν η κυβέρνηση και οι νομισματικές αρχές αλλάξουν πορεία.

Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιθανό να στοχεύσει 8,1 τουρκικές λίρες ανά δολάριο αρχικά, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Commerzbank.

Ένα ομαλό αποτέλεσμα για την οικονομία της Τουρκίας και την λίρα πιθανότατα θα απαιτούσε οικονομική υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Ghose.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε σοβαρά αποτελέσματα που δεν περιλαμβάνουν την επιλογή στήριξης από το ΔΝΤ», είπε.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν πάντα να υπόσχονται στο εκλογικό σώμα τους να αποπληρώσουν τα θεσμικά δάνεια χωρίς να εκχωρήσουν τον έλεγχο στο ΔΝΤ.

»Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι είναι απίθανο να φτάσουμε εκεί χωρίς να προκαλέσουμε περαιτέρω ζημιά στη συναλλαγματική ισοτιμία.

»Γι ‘αυτό η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκικής λίρας με το δολάριο είναι πιθανό να ανεβεί κι άλλο τους επόμενους μήνες».

Ένα ομαλό αποτέλεσμα, που συνεπάγεται κάποια αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας ως μέρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, πιθανότατα θα σήμαινε ότι η λίρα σταδιακά θα ανεβεί στο σημείο 8 ανά δολάριο κατά το επόμενο έτος, δήλωσε ο Ghose.

Σχετικά άρθρα