Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην επικεφαλής στατιστικής: Η Τουρκία απειλείται από ξαφνική ισοπέδωση της αξιοπιστίας της

Πρώην επικεφαλής στατιστικής: Η Τουρκία απειλείται από ξαφνική ισοπέδωση της αξιοπιστίας της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεργία, Πληθωρισμός, Τουρκία,

Τα τουρκικά στατιστικά στοιχεία για την οικονομία «αποσυνδέονται από πραγματικότητα», καθώς οι επιτελείς της Στατιστικής Αρχής επιλέχθηκαν με κριτήριο την αφοσίωση τους στον Ερντογάν και όχι με βάση την αξία τους, λέει πρώην επικεφαλής της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας που σήμερα είναι αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Όταν διαστρεβλώνεις τα δεδομένα, ακολουθείς το μονοπάτι της Ελληνικής κρίσης», είπε ο Μπιρόλ Αϊντεμίρ, αναφερόμενος στην παραμόρφωση των ελληνικών στατιστικών δεδομένων που συνέβαλαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την κρίση της Ευρωζώνης το 2009.

«Θεσμοί των οποίων η ανεξαρτησία έχει υποβαθμιστεί δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντικειμενικά», είπε.

Ο Αϊντεμίρ, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Sozcu αναφέρει ότι τα κρατικά επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι «αμφισβητούμενα».

Η Turksat, η τουρκική Στατιστική Αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιχμές του Αϊντεμίρ, ωστόσο απορρίπτει την κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το σύστημα ελέγχων που διαθέτουν καθιστά αδύνατη την παραποίηση των στοιχείων από οποιονδήποτε.

Λέει ακόμη ότι οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα της Turksat παρακολουθούνται τακτικά και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurostat.

Ο Αϊντεμίρ όμως, επικεφαλής της TurkStat από το 2011 έως το 2016, γνωρίζει τα πράγματα από μέσα.

Σήμερα, είναι συνιδρυτής του κόμματος Deva, στο πλευρό του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν.

Μαγειρεμένα νούμερα

Οι ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν το κοινό συναίσθημα, ειδικά στον πληθωρισμό – ένα θέμα που αγγίζει άμεσα τους Τούρκους πολίτες.

Σε μια έρευνα που διενήργησε η Metropoll τον Ιούνιο, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού ήταν πάνω από 30%, τρεις φορές πάνω σε σχέση με το ρυθμό 11,4% που ανακοινώθηκε για αυτόν τον μήνα από την Turkstat.

Μόνο περίπου 15% είπε ότι ο επίσημος αριθμός ήταν ακριβής.

Η διάβρωση της αξιοπιστία των τουρκικών δεδομένων επιδεινώθηκε μετά το δημοψήφισμα που συγκέντρωσε την εξουσία στα χέρια του Ερντογάν το 2018, λέει ο Αϊντεμίρ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών –όπου προΐσταται ο γαμπρός του Ερντογάν– απέρριψε τους ισχυρισμούς χωρίς να κάνει σχόλιο.

Ο Ερντογάν πλέον ελέγχει το αφήγημα και στο στατιστικό πεδίο, αλλά όπως έδειξε το ελληνικό προηγούμενο είναι μια τακτική που δεν μπορεί να κρατήσει για καιρό.

Σχετικά άρθρα