Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Πλήρης αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ – Η πανδημία καθιστά δύσκολη την κατάρτιση προϋπολογισμού

Μίχαλος: Πλήρης αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ – Η πανδημία καθιστά δύσκολη την κατάρτιση προϋπολογισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κρατικός Προϋπολογισμός, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Η πανδημία καθιστά δύσκολη την κατάρτιση προϋπολογισμού, εκτιμά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και τονίζει την αναγκαιότητα για αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, για να βγει η οικονομία από την ύφεση.

Αναλυτικότερα με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Μίχαλος σημειώνει:

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο, όπου τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια οικονομία –και αντίστοιχα οι κοινωνίες– βρίσκονται σε περιδίνηση, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

»Κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά το χρόνο λήξης της πανδημίας, είναι προφανώς δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς προβλέψεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

»Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί δύο διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων είναι θετικό, στο βαθμό που επιτρέπει την ταχύτερη προσαρμογή της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων.

»Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, για να μπορέσει η χώρα να βρει το δρόμο εξόδου από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: αφενός στην αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, με γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων.

»Αφετέρου, στη δημιουργία προϋποθέσεων ταχύτερης και διατηρήσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γρήγορη, στοχευμένη, αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

»Όπως όλα δείχνουν, το περιβάλλον θα παραμείνει ρευστό και αβέβαιο για αρκετούς ακόμη μήνες.

»Όμως, ο δρόμος στον οποίο οφείλει να βαδίσει η ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρος».

Σχετικά άρθρα