Σε αλλαγές στο περιεχόμενο και τη δομή του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο η περαιτέρω οργανωτική αναβάθμιση του υπουργείου Εργασίας και, συνεπώς, την αποτελεσματικότερη στρατηγική και επιχειρησιακή παρέμβασή του στην αγορά εργασίας.
Αυτό όμως θα κριθεί στην πράξη.
Μεταξύ των πολλών και σημαντικών αλλαγών και συμπληρώσεων στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ξεχωρίζουν σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:
Ι. Η καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων.
Το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο θα συμπληρώνεται – αρχικά σε προαιρετική βάση – από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ετήσιας ηλεκτρονικής υποβολής των καταστάσεων προσωπικού τους, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και κρίσιμου έργου: της δημιουργίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.
Με αυτόν τον μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης, αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων/προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης στη χώρα μας, καθώς οι δράσεις – προγράμματα θα είναι πλέον στοχευμένες στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων.
Αποτελεί μια μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο των πολιτικών απασχόλησης που μέσω της αποτελεσματικότερης σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας στην Ελλάδα.
ΙΙ. Η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».
Αφήνουμε οριστικά πίσω μας την εποχή που ο ρυθμός απορροφητικότητας αποτελούσε το μοναδικό δείκτη επιτυχίας των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης, εστιάζοντας πλέον στην ποιοτική εφαρμογή των προγραμμάτων ώστε κάθε ευρώ να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα καταγράφει συστηματικά κάθε πληροφορία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτών των δράσεων, ελέγχοντας έτσι την αποτελεσματική υλοποίησή τους και, κυρίως, τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχουν τα προγράμματα στην εργασιακή διαδρομή των ωφελουμένων.
ΙΙΙ. Ο ορισμός του χρονικού διαστήματος από 1 έως 21 Οκτωβρίου ως περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για συντετμημένη σε σχέση με το παρελθόν προθεσμία υποβολής, καθώς οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράψουν εξαρχής το σύνολο του προσωπικού τους (είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σύστημα «Εργάνη»), αλλά μόνο τις μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει.
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έχει πλέον τη δυνατότητα να αποτυπώνει σε ημερήσια βάση τον ακριβή αριθμό του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας (δηλαδή το «απόθεμα» μισθωτής εργασίας), καθώς και την εξέλιξή του ανάλογα με τις ήδη καταγραφόμενες ροές και μεταβολές.