Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυξήθηκε 45% το δημόσιο χρέος της Τουρκίας

Αυξήθηκε 45% το δημόσιο χρέος της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, Τουρκία,

Σημαντική αύξηση, της τάξεως του 45%, κατέγραψε -σε ετήσια σύγκριση- το δημόσιο χρέος της Τουρκίας, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 249 δισεκ. δολάρια στα τέλη Αυγούστου 2020, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Από αυτό το ποσό, το 45,5% αποτιμάται σε τοπικό νόμισμα και το υπόλοιπο σε ξένο νόμισμα.

Παράλληλα, τα 150,9 δισεκ. δολάρια αποτελούν εγχώριο χρέος και τα 97,9 δισεκ. εξωτερικό.

Όπως ανέφερε στις 13 Αυγούστου ο οίκος αξιολόγησης Scope, η υποτίμηση της λίρας υπονομεύει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οποιαδήποτε επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να μετατραπεί όλο και πιο εύκολα σε πρόβλημα για τη μελλοντική ικανότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της κυβέρνησης, σχολίαζε ο οίκος.

Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας -ανέρχονται σε τουλάχιστον 120 δισεκ. δολ. ΗΠΑ (ή 15% του ΑΕΠ) το 2020- θα είναι διαχειρίσιμες φέτος, με χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 13,8% του ΑΕΠ το 2021.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από 40% του ΑΕΠ φέτος, από 28% το 2017.

Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν σημαντική καθαρή θέση χρέους σε ξένο νόμισμα, ύψους 165 δισ. δολαρίων τον Μάιο 2020.

Σχετικά άρθρα