Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική λίρα συνεχίζει τον «κατήφορο» – Κάθε μέρα και νέο χαμηλό ρεκόρ

Η τουρκική λίρα συνεχίζει τον «κατήφορο» – Κάθε μέρα και νέο χαμηλό ρεκόρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Αδιάκοπες είναι οι πιέσεις προς την τουρκική λίρα, η οποία συνεχίζει τον «κατήφορο», διολισθαίνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρεί την Παρασκευή στις 7,5720 λίρες/δολάριο και στις 8,9696 λίρες/ευρώ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Μάλιστα, από την αρχή του 2020, οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται στο -27% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στο -34% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι νέες πιέσεις επέρχονται εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την προσεχή Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιμένουν στην ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, η οποία αποτελεί και το πλέον ουσιαστικό μέσο για την στήριξη του καταρρέοντος νομίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις, η κεντρική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο στο 8,25% το βασικό επιτόκιο, επιλέγοντας –αντ’ αυτού- να επιστρατεύσει μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, πάντως, ακόμη και την ύστατη στιγμή, η κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στον δρόμο της λογικής, προχωρώντας επιτέλους στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, μετά από αρκετούς μήνες.

Άλλωστε, πέραν των νομισματικών πιέσεων, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυξημένη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών στην Άγκυρα, η οποία καλείται να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προκλήσεων.

Σχετικά άρθρα