Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική οικονομία στο απόσπασμα: Ο Fitch υποβάθμισε 20 τουρκικές τράπεζες

Η τουρκική οικονομία στο απόσπασμα: Ο Fitch υποβάθμισε 20 τουρκικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Τουρκία, Τράπεζες,

Σε αρνητικές, από σταθερές, υποβάθμισε ο Fitch Ratings τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σε ξένο και εγχώριο νόμισμα δύο κρατικών τραπεζών της Τουρκίας, ενώ παράλληλα υποβάθμισε σε αρνητικές, από επίσης σταθερές, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, σε εγχώριο νόμισμα, επιπλέον 18 τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ενέργεια του ακολουθεί την αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της Τουρκίας σε αρνητικές, από σταθερές, στις 21 ​​Αυγούστου του 2020, κατά την οποία επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας στο «ΒΒ-».

Συγκεκριμένα, ο Fitch υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σε ξένο και εγχώριο νόμισμα των κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών Turkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi A.S. (TKYB) και Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank).

Η αναθεώρηση των προοπτικών των κρατικών τραπεζών TKYB και Turk Eximbank αντικατοπτρίζουν την αξιολόγηση της Τουρκίας, με δεδομένο ότι στις δύο τράπεζες παρέχεται κρατική στήριξη, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Επιπλέον, τονίζει πως η αρνητική προοπτική των δύο τραπεζών, TKYB και Turk Eximbank, αντικατοπτρίζει «τους αυξημένους κινδύνους στην ικανότητα των τουρκικών αρχών να παρέχουν στήριξη σε ξένο νόμισμα, δεδομένης της εξάντλησης των κρατικών καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων και του κινδύνου αυξημένης πίεσης στην εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας, εν μέσω αυξημένης αστάθειας στις αγορές».

Επιπλέον, αναφέρει ότι η αναθεώρηση ων προοπτικών σε αρνητικές των οκτώ, οι οποίες διαθέτουν κρατική στήριξη σε εγχώριο νόμισμα, από τις υπόλοιπες 18 τουρκικές τράπεζες, αντικατοπτρίζει την υποβάθμιση της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας.

Για τις υπόλοιπες 10 τράπεζες των οποίων η αξιολόγηση υποστηρίζεται από μητρικές τράπεζες στο εξωτερικό με υψηλότερη αξιολόγηση, οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν, την άποψή του Fitch, ότι η πιθανότητα κρατικής παρέμβασης που θα εμπόδιζε την ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εγχώριο νόμισμα δεν είναι χαμηλότερη από την πιθανότητα αθέτησης πληρωμών από το τουρκικό κράτος στο εγχώριο νόμισμα.

Σχετικά άρθρα