Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική οικονομία σε ελεύθερη πτώση αλλά ο Ερντογάν αγοράζει κι άλλους S-400

Η τουρκική οικονομία σε ελεύθερη πτώση αλλά ο Ερντογάν αγοράζει κι άλλους S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Ρωσία, Τουρκία,

Αιτιολογώντας αναλυτικά την απόφασή του για την Τουρκία, ο οίκος Fitch Ratings επισημαίνει ότι «η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η μειωμένη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και το σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εν μέρει τροφοδοτείται από την εκτεταμένη παροχή δανείων, έχουν επιδεινώσει τους κινδύνους σε συνάρτηση με την εξωτερική χρηματοδότηση (της χώρας)».

Επιπλέον, οι αναλυτές της Fitch κάνουν λόγο για «πολιτικές πιέσεις» και «περιορισμένη ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας (CBRT)», σημειώνοντας ότι «υπήρξαν εκτεταμένες νομισματικές παρεμβάσεις για να στηριχθεί η λίρα, η οποία από τον Μάρτιο, λόγω της καθαρής εκροής κεφαλαίων και του επιδεινούμενου εμπορικού ελλείμματος, έχασε το 16% της αξίας της απέναντι στο αμερικανικό δολάριο».

Για το 2020 ο οίκος Fitch αναμένει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3,9%, ωστόσο για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 5,4%.

Σε πολιτικό επίπεδο σημειώνει ότι «συνεχίζονται οι εικασίες για πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως θεωρούμε λιγότερο πιθανές βραχυπρόθεσμα».

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει ότι παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου απέναντι στο δολάριο.

Νέες παραγγελίες για S-400

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, φαίνεται ότι «λεφτά υπάρχουν» για νέους εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει μία ακόμη «φουρνιά» πυραύλων S400 στη Ρωσία.

Τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν σύντομα και η παράδοση θα γίνει μέσα στο 2021.

Την παραγγελία επιβεβαιώνει στο Interfax ο Σεργκέι Κεμεζόφ, επικεφαλής της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Τουρκία είχε ήδη αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με την αιτιολογία ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Μετά την παράδοση των πυραύλων οι Αμερικανοί ανέβαλαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ενώ απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα