Το κατά πόσο κρίνεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα τεθεί επί τάπητος στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ διέρρευσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος το βράδυ της Πέμπτης.
Μία ολόκληρη ημέρα αργότερα, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και όχι το ΔΝΤ, όπως θα ήταν φυσιολογικό, διαψεύδει τον εαυτό της, αρνούμενη ότι τίθεται θέμα συζήτησης για το ελληνικό χρέος.
Δηλαδή το ΔΝΤ, που σίγουρα ενημερώθηκε για μία συνάντηση, που σύμφωνα τελικά με την ελληνική πλευρά δεν ισχύει, δεν αντέδρασε.
Δεν έβγαλε το Ταμείο διάψευση.
Περίμενε απλά την ελληνική κυβέρνηση που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα να διαψεύσει τον εαυτό της…
Το αλαλούμ που κατάφεραν να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά οι “διαρροές” του κυβερνητικού συνασπισμού έχει πάρα πολύ και δυσβάσταχτο παρασκήνιο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διάψευση που βγήκε σήμερα το απόγευμα από τη ΝΕΡΙΤ ήταν αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ (δύο εκ των τριών της τρόικας) προς την ελληνική πλευρά, καθώς όπως έχουν δεκάδες φορές διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, «δεν είναι της παρούσης μία συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Η υποτιθέμενη συζήτηση – διαπραγμάτευση που θα έκανε η κυβέρνηση στο Παρίσι για το ζήτημα δεν έγινε ποτέ, πολύ απλά διότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν ήθελε κάτι τέτοιο και το παρέπεμψε για μία ακόμη φορά στις καλένδες. Γιατί συνέβη αυτό;
Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, το ΔΝΤ γνωρίζοντας ότι από την πρώτη ημέρα του 2015 θα παραμείνει μόνο του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, έχει τραβήξει εντελώς αντίθετη «γραμμή» από την ΕΕ και την ΕΚΤ που μετέχουν στα κλιμάκια της τρόικας, ζητώντας ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο οι άλλοι δύο αποκλείουν καιρό τώρα μετά βδελυγμίας αναβάλλοντας συνεχώς τις συζητήσεις.
Ο λόγος είναι οι αμφιβολίες που έχουν επανειλημμένα εκφράσει υψηλόβαθμα στελέχη και αναλυτές του ΔΝΤ για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Ταμείο και κατά πόσο τα χρήματα που αυτό εκταμιεύει ως δόσεις προς την Ελλάδα θα επιστραφούν ως πρέπει, με τους ανάλογους δυσβάστακτους όρους φυσικά.
Οι αμφιβολίες πηγάζουν από το συμπέρασμα που αποτελεί κοινό μυστικό, για όλους πλην ημών, ότι δηλαδή το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και επομένως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Η εκτίμηση αυτή, σε συνδυασμό με την πεποίθηση αξιωματούχων του ΔΝΤ, ότι το Ταμείο ήδη έχει μεγάλη έκθεση στον κίνδυνο της Ελλάδας και από 1/1/15 θα είναι μόνο του, χωρίς να βάζει χρήματα η ΕΚΤ και η ΕΕ έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.
Με απλά λόγια λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ «καίγεται» για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι άλλος από τους φόβους ότι δεν θα μπορέσει να εισπράξει τα δανεικά.
Ο φόβος αυτός επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το πρόγραμμα για τη στήριξη της χώρας, δεν είναι εκ κατασκευής εμπροσθοβαρές, αφού τα σημαντικότερα ποσά που έχουν δοθεί υπό μορφή δόσεων πρέπει να αποπληρωθούν μετά το 2020, πράγμα που τελεί εν αμφιβόλω.
Με λίγα λόγια η σημερινή είδηση για τη συζήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά την πλέον ηχηρή επιβεβαίωση αφενός ότι δεν είναι βιώσιμο, αφετέρου ότι η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται να το καταστήσει βιώσιμο άμεσα αλλά να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα.
Μένει να φανεί, μετά και την αυτοδιάψευση, το πότε θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό χρέος, ποια θα είναι η φόρμουλα που θα επιλεγεί για την επίλυση του ζητήματος, καθώς φυσικά και ποιες θα είναι οι επιπρόσθετες υποχρεώσεις της χώρας για τη… διευκόλυνση να μας κάνουν βιώσιμο το χρέος ώστε να αποπληρωθεί.
Διότι είτε στην περίπτωση κουρέματος, είτε σε αυτή της πολυετούς επιμήκυνσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει τσάμπα…