Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ εξαιτίας του φόβου κυρώσεων της ΕΕ

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ εξαιτίας του φόβου κυρώσεων της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρώ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία,

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι σε «κόκκινο συναγερμό», ή μάλλον καλύτερα να πούμε σε κόκκινο πανικό;

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, λόγω των ανησυχιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για τα σχέδιά της να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% έναντι του ευρώ σε δύο μήνες.

Η ισοτιμία διαμορφώθηκε πάνω από τις 8 λίρες προς 1 ευρώ, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Η κεντρική τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν «εξαερώσει» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ.

Οι Αγορές ανησυχούν από τις έκνομες έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, που εξοργίζουν Ελλάδα και Κύπρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να επεκτείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων εάν η Τουρκία προχωρήσει στα σχέδιά της στην ελληνική ΑΟΖ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε δράση εναντίον των τουρκικών παραβιάσεων.

Το ναυτικό της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον ομόλογό της στην Άγκυρα βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ΕΕ-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε μια πιθανή αναστολή των τουρκικών ερευνών για ένα μήνα.

Σχετικά άρθρα