Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Moody’s: Ο κορωνοϊός θα σημαδέψει μόνιμα την παγκόσμια οικονομία

Moody’s: Ο κορωνοϊός θα σημαδέψει μόνιμα την παγκόσμια οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Moody’s,

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια παγκόσμια κρίση ιστορικών διαστάσεων που πιθανότατα θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών, των κοινωνιών και των εταιρειών τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s.

Ενώ η ακριβής πορεία από την κρίση είναι άγνωστη σε αυτό το σημείο, με μεταβλητές όπως η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών περιορισμού και ο χρόνος ανάπτυξης εμβολίων, η κρίση θα διαμορφώσει τάσεις σε έξι κύριους τομείς αναφέρει η Moody΄s.

Αυτές οι τάσεις έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να αποδυναμωθεί για πολλές μεγάλες οικονομίες.

Ακόμη και με ουσιαστική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οικονομίες ενδέχεται να μην αποφεύγουν τη διαρκή ζημία, με πιθανή μείωση των επενδύσεων και πιθανές αυξήσεις στη μακροχρόνια ανεργία.

Η οικονομική διαφορά μεταξύ των αναδυόμενων και των προηγμένων οικονομιών μπορεί να διευρυνθεί.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η συνέχιση των χαμηλών επιτοκίων θα διαιωνίσει επίσης τις τάσεις που ήταν εμφανείς από την οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρότερης διαθεσιμότητας πίστωσης και υψηλότερων επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Το παγκόσμιο εμπόριο θα γίνει πιο κατακερματισμένο.

Η τάση προς μια πιο κατακερματισμένη και προστατευτική παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα αποκτήσει ταχύτητα, με ανταγωνιστικά οικονομικά συγκροτήματα και νέους περιορισμούς στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις μεταφορές τεχνολογίας.

Οι στάσεις κατά της παγκοσμιοποίησης πιθανότατα θα επιταχυνθούν περαιτέρω.

Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών θα επιταχύνουν την τεχνολογική αναστάτωση.

Ορισμένες αλλαγές πιθανότατα θα είναι προσωρινές, αλλά άλλες θα είναι πιο σταθερές, όπως η μειωμένη ζήτηση για χώρους γραφείων, αεροπορικά ταξίδια, δημόσιες συγκοινωνίες, αγορές στο κατάστημα και ψυχαγωγία στο χώρο των ξενοδοχείων.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα.
Οι κυβερνήσεις θα έχουν νέες κοινωνικές εντολές.

Ο ρόλος της κυβέρνησης στην κοινωνία πιθανότατα θα μεγεθυνθεί, αλλά η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής και μείωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς σε ορισμένες χώρες.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει περισσότερη ρύθμιση, ιδίως σε τομείς που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και αυτάρκεια.

Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) θα τεθούν σε μεγαλύτερη εστίαση, με αυξανόμενη πιστωτική σημασία.

Η εμπειρία της πανδημίας θα εντείνει την εστίαση των εταιρειών, των επενδυτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σε παράγοντες ESG, με τον έλεγχο να επεκτείνεται πέρα από τις κρίσεις δημόσιας υγείας σε άλλα ζητήματα με πιθανό υψηλό αντίκτυπο, όπως η κλιματική αλλαγή.

Σχετικά άρθρα