Μετάλλαξη ΔέλταΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Απίθανη η πλήρης οικονομική ανάκαμψη το 2021

ΔΝΤ: Απίθανη η πλήρης οικονομική ανάκαμψη το 2021
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα,

Ακόμα μία δραματική προειδοποίηση για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν για ανακάμψει πλήρως από το σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Μάλιστα, επεσήμανε και τον κίνδυνο του προστατευτισμού.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, είναι πιθανό, το ΔΝΤ να υποβαθμίσει την πρόβλεψη για κατά 3% συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, με μόνο μια εν μέρει ανάκαμψη να αναμένεται το 2021 έναντι ανάκαμψης 5,8% που αναμενόταν αρχικά.

Με δηλώσεις της στο Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε πως τα στοιχεία από όλον τον κόσμο ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

«Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να έχουμε πλήρη ανάκαμψη από αυτή την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάκαμψη.

Οι εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας

Ερωτηθείσα για την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι προτρέπει τις χώρες να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και εμπορικών ροών που στήριξαν την παγκόσμια ανάπτυξη για δεκαετίες.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις εμπορικές ροές ανοιχτές, κυρίως για τις ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και μακροπρόθεσμα να βρεθεί ένας δρόμος για να ξεπεραστεί ό,τι συνέβη με αυτή την κρίση.

»Θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτό το πιο ευημερούμενο μέλλον για όλους ξεπερνώντας τις πληγές που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την κρίση» δήλωσε.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως το Ταμείο έχει προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση σε 56 χώρες μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και θα αποφασίσει για επιπλέον 47 αιτήματα το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά άρθρα