Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ύφεση 9% το 2020 βλέπει για την Ελλάδα ο Standard & Poor’s

Ύφεση 9% το 2020 βλέπει για την Ελλάδα ο Standard & Poor’s
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Standard & Poor's, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Οίκοι Αξιολόγησης, Οικονομική Ύφεση,

Στο 9% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος επισημαίνει ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού και τα μέτρα από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό του έχει σταματήσει τη θετική οικονομική δυναμική που απολάμβαναν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πριν από την πανδημία.

Για αυτόν τον λόγο, τοποθετεί τώρα τις τάσεις οικονομικού κινδύνου για τις δύο χώρες σε σταθερές αντί για θετικές προηγουμένως, χωρίς αυτή η σύσταση να είναι αλλαγή αξιολόγησης.

Ειδικότερα, στην τελευταία 5σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Greece’s And Cyprus’ Banking Industry Risk Trends Shift Due To COVID-19 Shocks» ο οίκος επισημαίνει ότι οι συνθήκες ύφεσης έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη στις αγορές ακινήτων και την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα.

Η πανδημία, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και ο αντίκτυπος στον τουρισμό, τα ταξίδια και τις υπηρεσίες έχουν μειώσει τις προοπτικές για την ταχύτερη εκκαθάριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, όπου επρόκειτο να σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τις τράπεζες, με την υποστήριξη ορισμένων κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Αυτές οι εξελίξεις θα διατηρήσουν τα κέρδη αδύναμα και θα εμποδίσουν προσωρινά τις τράπεζες να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τα χρηματοδοτικά τους προφίλ.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ταξινομήσεις για την Αξιολόγηση Κινδύνου του Τραπεζικού κλάδου (BICRA) παραμένουν αμετάβλητες στο «9» για την Ελλάδα και στο «8» για την Κύπρο.

Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τις αξιολογήσεις στις ελληνικές ή κυπριακές τράπεζες, καθώς δεν είναι αλλαγές στις προοπτικές, αναφέρει ο οίκος.

Αυτό που αποτυπώνουν είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος επλήγησαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομική τους ανάκαμψη, η οποία κέρδισε δυναμική τα τελευταία δύο χρόνια.

Αξιοποιώντας τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, οι κυβερνήσεις και στις δύο χώρες εντατικοποίησαν τις προσπάθειες τους να στηρίξουν τις τράπεζες στο μέτωπο των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ).

Ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, η ξαφνική διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, περιορίστε τις προοπτικές για τις κυπριακές και τις ελληνικές τράπεζες να κλείσουν το μεγάλο κενό με τους υπόλοιπους κλάδους της ευρωζώνης σχετικά με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τα κέρδη.

Σχετικά άρθρα