Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά: Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο κάτω από 0 δολάρια το βαρέλι

Πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά: Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο κάτω από 0 δολάρια το βαρέλι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Πετρέλαιο, Χρηματιστήριο,

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι.

Και αυτό γιατί με αφορμή τη μείωση κατανάλωσης λόγω κορωνοϊού, ευκαιριακοί επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση τα futures του πετρελαίου κατέρρευσαν τη Δευτέρα κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικές τιμές καθώς η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού οδήγησε ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού.

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρωθούν για να αναλάβουν την παράδοση του αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές.

Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό.

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Η κοντινή λήξη του συμβολαίου ενέτεινε τις πιέσεις, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το Brent Ιουνίου, το σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, έχασε 8,9% στα 25,57 δολ. το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο όπου τα futures διαπραγματεύονται ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν.

Η ακραία αυτή κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παραλύσει εν μέσω των δρακόντειων μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Παράλογο το σκηνικό»

Πηγές της εγχώριας αγοράς πετρελαίου μιλώντας στο Capital.gr χαρακτήρισαν παράλογο το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από το αμερικανικό αργό WTI (West Texas Intermediate).

Σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση θεωρείται εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

«Προφανώς οι περικοπές που ανακοινώθηκαν από τον OPEC+ δεν έπεισαν την αγορά ότι είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν την πτώση της ζήτησης λόγω κορωνοϊού.

»Αντίθετα το brent φαίνεται να κινείται κάπως πιο λογικά.

»Βεβαίως θα πρέπει να δούμε πως θα ανοίξει η αγορά αύριο το πρωί» καταλήγει στο σύντομο σχόλιό του κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής αγοράς πετρελαίου.

Κορεσμένο το Cushing

Οι συνθήκες ακραίας υπερπροσφοράς στην αγορά έχουν αρχίσει να περιορίζουν πλέον τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους για το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τα αποθέματα αργού στο Cushing -το κεντρικό σημείο αποθήκευσης των ΗΠΑ και κέντρο παραλαβής για το WTI- έχουν σημειώσει άλμα 48% στα 55 εκατ. βαρέλια περίπου από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ο ωφέλιμος χώρος αποθήκευσης του κόμβου ήταν στα 76 εκατ. για την περίοδο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Δεν αρκούν οι περικοπές του OPEC+

Παράλληλα, οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν πρόσφατα από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που γνωρίζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.

Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες, σε μια ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει για άλλες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη «ξεπαγώσει» μετά τον κορωνοϊό.

Πρόσφατα εξάλλου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.

Σχετικά άρθρα