Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Φρανκφούρτη ο Μητσοτάκης για να δει τη Λαγκάρντ

Στη Φρανκφούρτη ο Μητσοτάκης για να δει τη Λαγκάρντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ της επικεφαλής της ΕΚΤ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Δεκεμβρίου με αφορμή την αποχώρηση του M. Κερέ από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα 3 βασικά θέματα που θα τεθούν στην συνάντηση με βάση πληροφορίες είναι:

1) Η μείωση των NPEs των τραπεζών και ο ρόλος του σχεδίου Ηρακλής

2) Πορεία της ελληνικής οικονομίας

3) Η λογιστική χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs.

Συγκεκριμένα

Στην πρόσφατη συνέντευξη της η Λάγκαρντ είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.

Θα επαναλάβει ωστόσο ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σενάριο που αναμένεται προς τα μέσα του 2021 και όχι το 2020.

Για τα NPEs των τραπεζών ο Ηρακλής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη απαιτείται δρόμος ώστε να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών.

Ως προς την λογιστική απεικόνιση των ANFAs είναι πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθεί ως plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί τελικώς δεν ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.

Υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται όχι στην μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε αλλαγές που αφορούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ομόλογα της Ελλάδος που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Υπάρχουν σκέψεις η ΕΕ και οι δανειστές να μην επιτρέψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή να παραμείνει ο στόχος 3,5% έως το 2022 και από το 2023 να μειωθεί στο 2,2% όπως έχει συμφωνηθεί από το 2018 αλλά να επιτρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.

Σχετικά άρθρα