Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 767 εκατ. των κερδών από ελληνικά ομόλογα

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 767 εκατ. των κερδών από ελληνικά ομόλογα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Ελληνικά Ομόλογα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Το Eurogroup της Τετάρτης ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs) ενώ εξουσιοδότησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία για την πιθανή χρήση των κερδών αυτών για επενδυτικά προγράμματα.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι «στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας» κατηγορώντας ωστόσο την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε κενά.

Ειδικότερα, στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των ομολόγων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το χρονικό τέλος της διαδικασίας των σχετικών διαβουλεύσεων.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, «το Eurogroup εξουσιοδοτεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), προκειμένου είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις, με βάση τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018».

Από τη συγκεκριμένη διατύπωση προκύπτει πως η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ. δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα).

Η εκταμίευση θα πρέπει να εγκριθεί από έξι Κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να λάβει την τελική τυπική απόφαση για την αποδέσμευση των χρημάτων, κατά πάσα πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα