Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To ΔΝΤ «άδειασε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη

To ΔΝΤ «άδειασε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

To ΔΝΤ «άδειασε» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το Ταμείο στην έκθεσή του επιμένει στις κλασικές «συνταγές» μεταρρυθμίσεων με μείωση του αφορολόγητου ορίου, περικοπή της 13ης σύνταξης και των προσωπικών διαφορών για τους παλαιούς συνταξιούχους και κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υστερήσει έναντι του στόχου και θα διαμορφωθεί στο 3,1 αντί στο 3,5% και η ανάπτυξη θα είναι 2,3% έναντι κυβερνητικού στόχου 2,8%. Περαιτέρω προβλέπεται επιδείνωση,

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα είναι 1,4% το 2022 και στη συνέχεια 0,9% τη διετία 2023-24.

Το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,7% του ΑΕΠ φέτος, υποχωρεί σε 3,1% το 2020, στη συνέχεια πέφτει στο 2,7% το 2021, στο 2,6% το 2022, στο 2,4% το 2023,

Τέλος το βασικό σενάριο για το ελληνικό δημόσιο χρέος προσδιορίζει ότι το 2028 θα είναι κατά περίπου δέκα μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, δηλαδή θα υποχωρήσει στο 145% (αντί του 135% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση του) έναντι 185% του ΑΕΠ το 2018.

«Η ΝΔ που έβλεπε πάντα το ΔΝΤ σαν αυθεντία και τις εκθέσεις του ως ευαγγέλιο θα πρέπει να αισθάνεται κάπως περίεργα τώρα που την αδειάζει ο πιο πιστός της σύμμαχος», σημειώνει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς ποτέ δεν θεωρούσαμε αξιόπιστες τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Άλλωστε μας χωρίζει άβυσσος, και οι φορές που το Ταμείο προέβλεπε λανθασμένα τη μια ή την άλλη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ήταν παρά πολλές», σχολιάζει τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την δημοσίευση από το ΔΝΤ της έκθεσης του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ο ίδιος προσθέτει ότι «η ΝΔ όμως που έβλεπε πάντα το ΔΝΤ σαν αυθεντία και τις εκθέσεις του ως ευαγγέλιο θα πρέπει να αισθάνεται κάπως περίεργα τώρα που την αδειάζει ο πιο πιστός της σύμμαχος».

Σχετικά άρθρα