Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Goldman Sachs: Επιτακτική ανάγκη η αύξηση δημόσιων δαπανών στη Γερμανία

Goldman Sachs: Επιτακτική ανάγκη η αύξηση δημόσιων δαπανών στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Goldman Sachs, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισπανία, Ιταλία, Τράπεζες,

Τις εκ διαμέτρου αντίθετες προθέσεις που έχουν οι τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) αναφορικά με τις δημοσιονομικές τους δαπάνες, εξετάζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, βασιζόμενη και στα προσχέδια προϋπολογισμού 2020 που έχουν καταθέσει.

Παρά το γεγονός ότι από πλευράς «αριθμών» η Γερμανία είναι η μόνη χώρα η οποία διαθέτει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες της, θα συνεχίσει να το πράττει με συντηρητικό ρυθμό αν και αυτός θα είναι πιο «επιθετικός» σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με το report της Goldman Sachs οι συνθήκες στη Γερμανία, λόγω της πολιτικής πίεσης αλλά και της αποδυνάμωσης της κυβέρνησης συνασπισμού καθιστούν πιο πιθανή την αύξηση των δημοσίων δαπανών εντός του 2020, με τη δημοσιονομική χαλάρωση να εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 0,4% του ΑΕΠ το 2020.

Αναφορικά με τη Γαλλία ο επενδυτικός όμιλος εκτιμά ότι η δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να φθάσει στο 0,3% του ΑΕΠ, όχι τόσο γιατί το «αντέχει» η οικονομία της χώρας, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορεί να υπάρξουν νέες κοινωνικές αναταραχές εάν το κράτος δεν αυξήσει τις δαπάνες του και μάλιστα ανάλογης έντασης με αυτές που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η Ιταλία αποτελεί μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, με την Goldman Sachs να προβλέπει δημοσιονομική χαλάρωση στο 0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση της χώρας να θεωρεί ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της –μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και μέσω αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου που υπάρχει- προκειμένου να πλεόνασμα στο 1,3% του ΑΕΠ.

Ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση της Ισπανίας, με δεδομένη και την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών στις 10 Νοεμβρίου 2019, αν και η νυν κυβέρνηση έχει καταθέσει, ως όφειλε, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 στην Κομισιόν.

Παρά το γεγονός ότι σε αυτό το προσχέδιο προβλέπεται δημοσιονομική χαλάρωση ίση με το 0,1% του ΑΕΠ, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί και μάλιστα προβλέπει ότι η νέα ισπανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημοσιονομική σύσφιξη.

Σχετικά άρθρα