Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Λαίλαπα» διαμαρτυριών για τις e-αποδείξεις το 2021 – Φέρνουν νέους φόρους

«Λαίλαπα» διαμαρτυριών για τις e-αποδείξεις το 2021 – Φέρνουν νέους φόρους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφορολόγητο Όριο, Εφορία, Πιστωτικές Κάρτες, Τράπεζες, Φορολογία,

Από το 2020 το σύνολο των φορολογουμένων, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, θα υποχρεούνται να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματός τους, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται πρόστιμο από την εφορία στο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων, που απαιτούνται.

«Δημιουργούνται προβλήματα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, διότι δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις 30% του εισοδήματός τους.

»Σε ένα νοικοκυριό μπορεί κάποιος να πληρώνει μια δόση στην τράπεζα, πληρώνει ΕΝΦΙΑ, φόρους, τέλη κυκλοφορίας, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται, πληρώνει για να δώσει χαρτζιλίκι στα παιδιά και καταλαβαίνετε ότι στα μικρά εισοδήματα, θα είναι δύσκολο.

»Ένας που παίρνει 500 ευρώ τον μήνα (6.000 ευρώ ετησίως) τις 2.000 ευρώ θα πρέπει να τις καλύψει με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

»Μην νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο παρά, που δείχνει το νούμερο ότι μπορεί να είναι» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο φοροτεχνικός, Πολυχρόνης Θωίδης.

Μέχρι και σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος απαιτείτο να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, πληρώνοντας είτε με χρεωστική είτε με πιστωτική κάρτα είτε μέσω e-banking, ενώ για εισοδήματα 10.000-30.000 ευρώ το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών φτάνει στο 15% και για όσους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%.

Όλα αυτά αλλάζουν από 1η του χρόνου και ο συντελεστής ανεβαίνει στο 30%, ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις, ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

«Πέρυσι για εισόδημα μέχρι 10.000, που αγγίζει το ποσοστό του 85% των δηλωθέντων εισοδημάτων των Ελλήνων, παρόλο, που ήταν 10% η υποχρέωση και όχι 30%, η εφορία συγκέντρωσε από πέναλτι 35,5 εκατομμύρια ευρώ.

»Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι κάποιοι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

»Αυτοί, που χρωστούν στις τράπεζες λόγω Τειρεσία, δεν έχουν πιστωτική ή χρεωστική, ενώ πολλές φορές έχουν κατάσχεση των λογαριασμών τους από την εφορία.

»Αυτοί, επειδή είναι αποκλεισμένοι, όπως και κάποιοι άνεργοι, θα πληρώσουν πέναλτι. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τι είναι πίσω από την κουρτίνα.

»Η κυβέρνηση, που εφαρμόζει αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπίσει την λαίλαπα διαμαρτυριών τον Μάιο- Ιούνιο του 2021, όταν θα πηγαίνουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και ο κόσμος, θα βλέπει τα μπουγιουρντί, που του έρχονται» εξήγησε ο κ. Θωίδης.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις, που χτίζουν το αφορολόγητο όριο περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, όπως είδη σουπερ μάρκετ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, καύσιμα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές στα σπίτια, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και άλλα.

Εξαιρούνται τα ενοίκια, τα τέλη κυκλοφορίας, οι αγορές ακινήτων και ΙΧ, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων και άλλα.

«Στέλνουν τον κόσμο στις τράπεζες και εξαρτάσαι θέλεις δεν θέλεις από τις ορέξεις των τραπεζών, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου μπλοκάρει τον λογαριασμό, να σου κατασχέσει χρήματα, να σου ακυρώσει την πιστωτική κάρτα.

»Πρέπει να δούμε και σε τι περιβάλλον μπαίνουμε, όσοι από εμάς αρχίζουμε και χρησιμοποιούμε θελημένα ή κάτω από πίεση μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

»Είναι τα σημεία, που γκριζάρουν αυτή την ιστορία και θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας» επισήμανε.

Σχετικά άρθρα