Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κ. Μίχαλος: Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις

Κ. Μίχαλος: Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Φίλης,

Στα προβλήματα που καλείται να λύσει η Ελλάδα και κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στο Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνου Φίλη.

Αναλυτικότερα ο κ. Μίχαλος ανέφερε:

«Το τελευταίο διάστημα ο κόσμος μας φαίνεται να διακατέχεται όλο και περισσότερο από την αβεβαιότητα. Παλιές και νέες απειλές ενισχύονται.

»Νέοι παράγοντες αστάθειας και εστίες γεωπολιτικών εντάσεων αναδύονται.

»Το διεθνές σύστημα εμπορίου δοκιμάζεται από τη συσσώρευση των επιπτώσεων του δασμολογικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας.

»Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας εξασθενεί σταθερά, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για μια συγχρονισμένη επιβράδυνση.

»Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε τη διαπίστωση από τον ΟΟΣΑ ότι η παγκόσμια οικονομία έχει καταστεί υπερβολικά εύθραυστη και αβέβαιη, με αποτέλεσμα να αναμένεται επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης την επόμενη διετία.

»Το Διεθνές Νομισματικό αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του και αναμένει πλέον η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνει από το 3,6% του 2018 στο 3% το 2019. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

»Η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω στο 1,1%, που αποτελεί τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2012.

»Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μειώσουν το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,8% ως το 2020.

»Οι πρόσφατες διμερείς διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, οι προσδοκίες για ανακωχή παραμένουν ακόμη χαμηλές.

»Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι γεγονός ότι έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω του επικείμενου Brexit.

»Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό την αβεβαιότητα, ως προς το πότε και με ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί τελικά η αποχώρηση.

»Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων πελατών ελληνικών προϊόντων.

»Σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών προσεγγίζει στα 2,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ το 2018

»Κατά συνέπεια, η εμπορική πολιτική που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έξοδο από την ΕΕ είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών.

»Ανησυχία υπάρχει βεβαίως και ενόψει μιας ενδεχόμενης ισχυροποίησης του ευρώ έναντι της στερλίνας, γεγονός που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο ελληνικών προϊόντων.

»Την ίδια στιγμή, η Τουρκική επέμβαση στη Συρία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή, με άμεση αναμενόμενη επίπτωση τη δημιουργία ενός ακόμη μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος.

»Είναι ήδη γνωστό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα για να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Και στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι οι μεικτές ροές προς τη χώρα μας θα αυξηθούν.

»Βλέπουμε, παράλληλα, να αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, με συνεχείς καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου οι οποίες – εκτός των άλλων – δημιουργούν προβλήματα στις οικονομίες πολλών χωρών – μελών, με δεδομένο ότι τις έρευνες των υδρογονανθράκων έχουν αναλάβει μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

»Αυτό που δεν βλέπουμε, ακόμη, είναι μια συνεκτική και συγκροτημένη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία.

»Μια στρατηγική που είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί άμεσα. Γιατί οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνουν πλέον τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

»Γιατί η μετανάστευση και το προσφυγικό δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα. Το οποίο απαιτεί αντιμετώπιση σε αντίστοιχο επίπεδο.

»Η Ελλάδα έχει επωμιστεί τα τελευταία χρόνια ένα δυσβάσταχτο φορτίο, το οποίο δυστυχώς αυξάνεται με νέες αφίξεις κάθε μέρα και με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων, στα επιβαρυμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

»Είναι ανάγκη, λοιπόν, τώρα να υπάρξει αποφασιστική δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Με επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία και άσκηση πίεσης προς τη γείτονα χώρα, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να πάψει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως μοχλό διαπραγμάτευσης.

»Η επιχειρηματική κοινότητα παρακολουθεί θα έλεγα με αγωνία τις εξελίξεις σε όλα αυτά τα θέματα.

»Κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται, στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ευρώπη και διεθνώς, θα επηρεάσει άμεσα την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μετά από τη δεκαετή κρίση.

»Εκτιμούμε, λοιπόν, ιδιαίτερα την αποψινή παρουσία σας εδώ. Η οποία είμαι βέβαιος ότι θα μας διαφωτίσει όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις και θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το διεθνές περιβάλλον».

Σχετικά άρθρα