Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O οίκος Fitch υποβάθμισε την Σαουδική Αραβία

O οίκος Fitch υποβάθμισε την Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία,

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να μην άφησαν πλήγμα διαρκείας στην παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ήταν όμως αρκετές για να ρίξουν τη σκιά τους στο αξιόχρεο του βασιλείου.

Ο αμερικανικός οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας σε «Α» από «Α+», επικαλούμενος το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, αλλά και τις ανησυχίες για την ασφάλεια βασικών για την οικονομία της υποδομών.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου, την αναθεωρημένη εκτίμηση για το πόσο ευάλωτες είναι οι οιικονομικές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας και τη συνεχή επιδείνωση στο δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οίκος.

Η αντίδραση του Ριάντ ήταν άμεση.

«Το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο, που ο Fitch έλαβε μία βιαστική απόφαση να υποβαθμίσει το βασίλειο» τόνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, λίγο μετά την απόφαση του Οίκου.

«Τα γεγονότα αντανακλούν την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αντιξοότητές της και τη δέσμευσή της στη διατήρηση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου» προσθέτει, αναφερόμενη στην επίθεση που δέχθηκαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco και την ταχύτερη των προβλέψεων αποκατάσταση των επιπέδων παραγωγής.

Σύμφωνα μάλιστα με το Ριάντ «η υποβάθμιση δίνει την εντύπωση μίας μάλλον αβάσιμης κίνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη την άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική απάντηση στην επίθεση».

Ο Fitch πάντως επιμένει ότι «παρόλο που επετεύχθη πλήρης αποκατάσταση της παραγωγής πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που θα καταφέρουν οικονομικό πλήγμα».

Σχετικά άρθρα