Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προειδοποίηση για «αφάνταστα υψηλές» τιμές πετρελαίου από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ

Προειδοποίηση για «αφάνταστα υψηλές» τιμές πετρελαίου από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ιράν, Πετρέλαιο, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία,

Απειλές για τιμές πετρελαίου «αφάνταστα υψηλές» και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία εκτόξευσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καλώντας τις παγκόσμιες δυνάμεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τη δράση του Ιράν.

Στον απόηχο της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, ο διάδοχος του θρόνου μίλησε ανοιχτά για τις ολέθριες συνέπειες ενός πολέμου με το Ιράν, αν και σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι ο ίδιος προτιμάει μία πολιτική παρά μία στρατιωτική λύση.

Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και επικριτή του καθεστώτος στη χώρα του, μία δολοφονία που συντάραξε τον πλανήτη και έφερε σε δεινή θέση το βασίλειο, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέλαβε επίσης το μέρος της ευθύνης που κατά τη γνώμη του τού αναλογεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ανέλαβε μεν την ευθύνη ως ηγέτης του βασιλείου, αρνήθηκε ωστόσο κατηγορηματικά ότι ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε την εντολή της οργανωμένης εκτέλεσης στο προξενείο της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

«Έχετε την εντύπωση ότι μπορώ να γνωρίζω τι κάνουν καθημερινά περί τα τρία εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται για το βασίλειο;», υποστήριξε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρόλο που τόσο η CIA όσο και αρκετές δυνάμεις της Δύσης, λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες της Άγκυρας, υποστηρίζουν ότι επρόκειτο ξεκάθαρα για άνωθεν εντολή.

Αν και η δολοφονία του Κασόγκι, με τον τρόπο που διεξήχθη και ακόμη περισσότερο με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί, προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή, οι τεταμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη και οι πρόσφατες επιθέσεις στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ριάντ.

«Εάν ο κόσμος δεν λάβει μια ισχυρή και σταθερή δράση για να αποτρέψει το Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που θα απειλήσει τα παγκόσμια συμφέροντα», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι θα είναι άμεσες οι συνέπειες στα αποθέματα πετρελαίου και κατά συνέπεια στις τιμές.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ευθυγραμίστηκε πλήρως με τη γραμμή της Ουάσιγκτον, που από την πρώτη στιγμή έδειξε το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις στην Aramco.

Υποστήριξε ωστόσο ότι, δεδομένου οι ειρηνικές λύσεις είναι πάντα προτιμότερες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να συναντηθεί οπωσδήποτε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί, κάτι το οποίο υπήρξε ανέφικτο την περασμένη εβδομάδα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά άρθρα