ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φόρο στις τράπεζες επιβάλλει η κυβέρνηση της Σουηδίας

Φόρο στις τράπεζες επιβάλλει η κυβέρνηση της Σουηδίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φόρο στις τράπεζες θα επιβάλει η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό της μετά το 2022, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να συμμετάσχουν στην ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας», δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Χούλτκβιστ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, σημείωσε μόνο ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 112 δισ. κορονών (520 εκατ. δολ.) πέρυσι.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συμφώνησαν με το Κεντρώο και το Φιλελεύθερο Κόμμα -που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο- να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 5 δισ. σουηδικές κορόνες (463 εκατ. ευρώ) τον χρόνο, από το 2022 μέχρι το 2025.

Η Σουηδία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, ανησυχώντας για την ένταση με τη Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής.

Πέρυσι έκανε γνωστό ότι θα αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot της εταιρείας Raytheon Co, έναντι ποσού 10 δισ. κορονών.

Η Άντερσον είπε ότι ο νέος φόρος θα αποφέρει επιπλέον 5 δισ. κορόνες ετησίως, δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί.

Ο φόρος, όπως είπε, θα επιβληθεί σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία, ανεξαρτήτως από το πού εδρεύουν τα κεντρικά τους γραφεία.

Για παράδειγμα, η Nordea, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στη Σκανδιναβία, μετέφερε πρόσφατα τα κεντρικά γραφεία της από τη Στοκχόλμη στη Φινλανδία.

Σχετικά άρθρα