Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μείωση στο αφορολόγητο: Τι επιβάρυνση έρχεται – Το σχέδιο του Μαξίμου

Μείωση στο αφορολόγητο: Τι επιβάρυνση έρχεται – Το σχέδιο του Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφορολόγητο Όριο, Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Την επαναφορά της απαίτησης του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου από την πίσω πόρτα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζεται η μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους στις 6.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ακυρώσει με νόμο τη μείωση του αφορολογήτου που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ, λόγω της θετικής οικονομικής πορείας της χώρας και της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου το βασικό αφορολόγητο από 8.636 ευρώ (για ένα άτομο χωρίς παιδιά, με κλιμάκωση μέχρι τις 9.500 ευρώ περίπου, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) θα μειωθεί στις 6.500 ευρώ περίπου.

Η δυνατότητα να φτάνει ο φορολογούμενος τα ισχύοντα σήμερα υψηλότερα αφορολόγητα, δηλαδή τις 8.500 ευρώ, θα υφίσταται εάν και μόνο η κατανάλωση μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα επίπεδα (10% για εισοδήματα μέχρι 10.000, 15% για 10.000-30.000 και 20% για 30.000 και άνω, με μέγιστο ποσό δαπάνης τις 30.000 ευρώ).

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το επιπλέον ποσοστό δαπανών μέσω κάρτας.

Τα προαναφερθέντα όρια είναι ήδη υψηλά και παρά τα υποστηριζόμενα από το υπ. Οικονομικών για ήδη μεγαλύτερο δηλούμενο ποσοστό κατανάλωσης με αποδείξεις από το προβλεπόμενο, οι επιπτώσεις σε ορισμένες κατηγορίες (κυρίως αγρότες και χαμηλόμισθοι) θα είναι τραγικές καθώς η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της κατανάλωσης εκ μέρους τους είναι σχεδόν μηδενική.

Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα τις υποστούν οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα που βρίσκονται κοντά στο όριο του παλαιού αφορολόγητου.

Με δηλούμενο εισόδημα 8.500 ευρώ φορολογούμενος μισθωτός, αγρότης ή συνταξιούχος σήμερα πληρώνει 0 ευρώ εφόσον έχει κατανάλωση με κάρτες τουλάχιστον 850 ευρώ (10%).

Με τη μείωση του αφορολόγητου στις 6.500 ευρώ θα πληρώνει με τις ίδιες αποδείξεις 9% φόρο, δηλαδή 585 ευρώ.

Άρα θα έχει ισόποση επιβάρυνση (585 από 0)!

Είναι χαρακτηριστικό ότι εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ (στο όριο του ισχύοντος αφορολόγητου) δηλώνουν 2.472.049 μισθωτοί και συνταξιούχοι, ήτοι το 51% των φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας.

Αν επιβαρυνθούν όλοι αυτοί με 500 ευρώ φόρο, το κράτος θα εισπράξει πάνω από 1 δισ. τον χρόνο.

Σχετικά άρθρα