Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δανείστηκε ένα δισ. δολάρια από την Κίνα

Ο Ερντογάν δανείστηκε ένα δισ. δολάρια από την Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Τουρκία,

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μεταβίβασε στην Τουρκία 1 δισ. Δολάρια τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης του Πεκίνου προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό από την Κίνα.

Όπως γράφει το Bloomberg «η εισροή των μετρητών ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έκαναν τους διεθνείς επενδυτές να ανησυχούν για την πολιτική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

»Αν και σηματοδοτεί μια επιτυχία στην προσπάθεια του Ερντογάν να επαναπροσδιορίσει τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας δημιουργώντας νέες εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις παραδοσιακές συμμαχίες με τη Δύση», δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής γερμανικού fund στις ΗΠΑ.

Προφανώς και η κίνηση αυτή είναι εχθρική προς τη Δύση, αλλά τι να πει ο Οζγκούρ Ουνλουχισαρτζικλί;

«Τέτοιες βραχυπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες της Τουρκίας», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικατάσταση των μακροχρόνιων σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση», είπε.

Αποτελούν ευθεία πρόκληση στη Δύση. Το γνωρίζει η Δύση καλύτερα.

Τα κινεζικά χρήματα δείχνουν ότι η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στις προσπάθειές της να διαφοροποιήσει τις πηγές ξένων επενδύσεων εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων με τη Δύση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η ασιατική οικονομία είναι ένας ελπιδοφόρος εταίρος από τον οποίο η Τουρκία πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις.

Η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων πριν από επτά χρόνια και την ανανεώνουν κάθε τρία χρόνια.

Η μεταφορά μετρητών «αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει τα αποθέματα μέσω ανταλλαγών», δήλωσε ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος της Nomura International Plc στο Λονδίνο.

«Αν και η αύξηση των αποθεματικών είναι τελικά θετική, η αγορά θα προτιμούσε πιο διαφανείς μεθόδους δημιουργίας αποθεματικών».

Η Τουρκία προσπαθεί να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με άλλους εταίρους και υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ το προηγούμενο έτος.

Η συμφωνία με το Κατάρ παρείχε εισροές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος του Κόλπου.

Η Τουρκία εξαντλεί και τις τελευταίες επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Δύση για την παραδειγματική συντριβή της.

Σχετικά άρθρα