Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρσα για δύο η διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ – Ποιοι οι υποψήφιοι

Κούρσα για δύο η διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ – Ποιοι οι υποψήφιοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερούν Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Όλι Ρεν,

Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, δεν είναι πλέον υποψήφιος για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως μεταδίδει το Reuters με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να μονομαχούν για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. κατέληξε στη λύση της ψηφοφορίας για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Γενική Διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα πρόσωπα που διεκδικούν το «χρίσμα» μετά την απόσυρση, νωρίτερα σήμερα, της Ισπανίδας υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνο και του Όλι Ρεν, είναι η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κριστάλινα Γκεοργκίεβα και ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τελικά κόντρα στις αρχικές πληροφορίες η Βρετανία δεν υπέβαλε υποψηφιότητα, γιατί το Λονδίνο δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Είχαν ακουστεί τα ονόματα τόσο του Τζορτζ Όζμπορν όσο και του Μαρκ Κάρνι, του Καναδού επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (που έχει και βρετανικό διαβατήριο).

Για να αποτρέψει την παράταση των διαβουλεύσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ αποφάσισε να υποβάλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία ψηφοφορίας από τα κράτη-μέλη, μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υποψηφίου.

Αναμένεται να επιλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ΔΝΤ έχει θέσει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο για τις επίσημες υποψηφιότητες και θέλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία τον Οκτώβριο.

Σχετικά άρθρα