Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σταϊκούρας άρχισε τις περικοπές στις φοροελαφρύνσεις

Ο Σταϊκούρας άρχισε τις περικοπές στις φοροελαφρύνσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Υπουργείο Οικονομικών, Φορολογία, Χρήστος Σταϊκούρας,

Ο Σταϊκούρας άρχισε τις περικοπές στις φοροελαφρύνσεις, καθώς μιλώντας από το βήμα της Βουλής παραδέχτηκε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν οι φοροελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης προεκλογικά, αλλά αυτές θα έρθουν με ένα δεύτερο νομοσχέδιο για το οποίο όμως δεν προσδιόρισε το χρόνο κατάθεσης του στη Βουλή, ενισχύοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ψεύτικες υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, ιδίως από την σημερινή κυβέρνηση που συμφωνεί πλήρως με τους δανειστές στην λιτότητα.

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών θα υπάρξει δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιείται η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά εκτεταμένη και συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων:

-Θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

-Θα ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

-Θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

-Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

-Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς ο κ. Σταϊκούρας -προφανώς με εντολή Μητσοτάκη- δεν έκανε αναφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που έχει υποσχεθεί και συγκεκριμένα για την καθιέρωση συντελεστή 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισοδήματος.

Ούτε βέβαια έγινε καμιά δέσμευση αν θα διατηρήσει το αφορολόγητο όριο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τους δανειστές.

Έτσι λοιπόν άρχισαν οι …εκπτώσεις στις φοροελαφρύνσεις.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί εφικτή η μείωση των όποιων φόρων, ο υπουργός Οικονομικών έκανε ένα ευχολόγιο λέγοντας πως «με την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, με την αξιολόγηση δαπανών, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με την σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και με την υψηλότερη μεγέθυνση της οικονομίας, έχοντας άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω, από το 2020, σταδιακή μείωση των φόρων».

Σχετικά άρθρα