Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπαράζ αντιδράσεων για τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ που φέρνει πλειστηριασμούς

Μπαράζ αντιδράσεων για τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ που φέρνει πλειστηριασμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΝΦΙΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΜΙΔΑ, ΣΥΡΙΖΑ,

Κύμα αντιδράσεων σε κυβερνητικούς βουλευτές, αντιπολίτευση και παράγοντες της αγοράς έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ που είναι βαρύτερος από το χαράτσι.

Χθες, 27 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στον κ. Χαρδούβελη στην οποία κάνουν λόγο για εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν, μεταξύ άλλων, διόρθωση των λαθών, αύξηση των δόσεων πληρωμής του και απαλλαγή όσων κατόχων ακινήτων δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευσή τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητεί να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν εκ των προτέρων οι πολίτες «για θέματα που μπορεί να αλλάξουν».

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για θέατρο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει πως «δεν είναι δυνατό αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, τώρα “ως μωραί παρθέναι” να καταγγέλλουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν».

«Αγγίζει σίγουρα τα όρια της γελοιότητας και θυμίζει νούμερο κακόγουστης θερινής κωμωδίας, αν δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει οργή για τη συζήτηση που έχει ανοίξει, καθώς υποστηρίζει ότι «επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ».

Όπως αναφέρει, «είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη “φούσκωμα” της επιβάρυνσης των πολιτών (π.χ. με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στις περιπτώσεις λαθών ή ελλείψεων στη δήλωση επιβάλλει τη δυσμενέστερη για το φορολογούμενο λύση) ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου».

«Το κύριο πρόβλημα είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο “τρελός” αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας».
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, αφενός να διορθώσει άμεσα τα σφάλματα του taxis (που επαναλαμβάνονται παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί πολλάκις στο παρελθόν να υποβάλουν το «περιουσιολόγιο» μέσω του Ε9). Όμως πρέπει πρώτα απ΄όλα να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, που είναι οι ίδιες οι ουσιαστικές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ».

Έντονη είναι και η αντίδραση του Κωνσταντίνου Μίχαλου. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος απευθύνει κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει άμεσα τη φορολογία των ακινήτων στο σύνολό της, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο ΕΝΦΙΑ με την παρούσα μορφή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αφανισμό και τις περιουσίες τους σε μπαράζ πλειστηριασμών.

«Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξελίσσεται σε ένα νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ» τονίζει κ. Μίχαλος και συμπληρώνει: «Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επαγγελματική στέγη, αλλά και για τους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει τις περιουσίες τους σε πλήρη απαξίωση».

«Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αφήσει τις αόριστες εξαγγελίες για διορθωτικές παρεμβάσεις και να εκλογικεύσει τη φορολογία των ακινήτων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σχετικά άρθρα