Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γραφείο Προϋπολογισμού: Επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το κόστος των θετικών μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή –η λεγόμενη 13η σύνταξη αλλά και οι μειώσεις στον ΦΠΑ- μπορούν να καλυφθούν από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο για την φετινή χρονιά υιοθετεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Στην έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναφέρεται ότι «η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατάθεσε πρόσφατα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή που θα μας επέτρεπαν να αμφισβητήσουμε τις σχετικές προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη διαμόρφωση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος» ανέφερε σε ενημέρωση με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης πρώτου τριμήνου ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Όσον αφορά στην αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, το Γραφείο Προϋπολογισμού υιοθετεί τις ακόλουθες προβλέψεις:

1. Οι ευνοϊκές διατάξεις που επιφέρουν αύξηση στις συντάξεις χηρείας θα έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

2. Από τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία προκύπτει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 59 εκατ. ευρώ.

3. Στα 233 εκατ. ευρώ εκτιμάται το δημοσιονομικό όφελος από τις 120 δόσεις για τα χρέη προς την εφορία

4. Η καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης έχει κόστος 830 εκατ. ευρώ (σ.σ αυτό είναι το καθαρό κόστος που προκύπτει αν από το μεικτό ποσό που πιστώθηκε στον ΕΦΚΑ αφαιρεθεί το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου και την επιβολή των εισφορών υπέρ υγείας.

Σχετικά άρθρα