Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει το 2019

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει το 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, ΕΝΦΙΑ,

Η μείωση των -κατ’ ανώτατο- 100 ευρώ που έφερε με τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες που έχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 202.857 ευρώ δε θα δικαιούνται φέτος καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς πάνω από αυτό το επίπεδο η έκπτωση των 100 ευρώ μηδενίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 3,488 εκατ. ιδιοκτήτες με ατομικές περιουσίες έως 60.000 ευρώ θα ωφεληθούν με 50-55 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Όσοι έχουν περιουσία από 100.000 έως 150.000 ευρώ, θα κερδίσουν 55 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Πρακτικά με βάση τις διατάξεις οι οποίες ισχύουν ήδη, φορολογούμενοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ.

Πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ , σε όρους αξίας ακίνητης περιουσίας αρχίζει να εφαρμόζεται κόφτης ώστε σε καμία περίπτωση η έκπτωση να μην υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις, ορίζεται ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας ώστε να προκύψει το ύψος των εκπτώσεων, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των αγροτεμαχίων.

Έτσι, την έκπτωση 30% -πάντα με το «ταβάνι» των 100 ευρώ- θα κερδίσουν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Οι προτεινόμενες διατάξεις ορίζουν συγκεκριμένα πως: «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου.

Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα 100 ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των 60.000 ευρώ.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις νέες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμό φυσικών προσώπων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, κλπ)»

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν τέλη Ιουλίου στο Taxisnet.

Η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Αύγουστο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, υπάρχουν σκέψεις τόσο για αύξηση των δόσεων (από πέντε σε έξι) όσο και για μετάθεση της πρώτης δόσης και μεταφορά της τον Σεπτέμβριο.

Μια πιθανή αύξηση των δόσεων θα έχει όφελος για όλους, δεδομένου ότι θα καταβάλλουν μικρότερο ποσό για μηνιαία δόση.

Σχετικά άρθρα