Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ επέβαλλε βαρύτατα πρόστιμα 1,07 δισ. σε πέντε τράπεζες – Διαβάστε ποιες

Η ΕΕ επέβαλλε βαρύτατα πρόστιμα 1,07 δισ. σε πέντε τράπεζες – Διαβάστε ποιες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Citibank, JPMorgan Chase, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τράπεζα Barclays, Τράπεζες,

Οι ευρωπαϊκές Αρχές κατά του μονοπωλίου επέβαλαν την Πέμπτη πρόστιμα συνολικού ύψους 1,07 δισ. ευρώ στις Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG και Royal Bank of Scotland, για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες σχημάτισαν δύο καρτέλ για να χειραγωγήσουν την αγορά συναλλάγματος σε 11 νομίσματα, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα.

«Αυτές οι αποφάσεις για καρτέλ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συνωμοτική συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, οι περισσότεροι από τους traders γνωρίζονταν μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο και είχαν δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους συζητήσεων (chatroom) με ονόματα όπως «Essex Express ‘n the Jimmy» διότι όλοι τους με εξαίρεση τον «James» ζούσαν στο Έσεξ και μετακινούνταν καθημερινά με τρένο προς το Λονδίνο.

Το ένα καρτέλ ήταν ενεργό από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στην ελβετική UBS καθώς αυτή ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη καρτέλ.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει πληγεί από πρόστιμα δισεκ. ευρώ σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Σχετικά άρθρα