Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο οίκος Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση της Τουρκίας

Ο οίκος Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Τουρκία,

Mε περαιτέρω υποβάθμιση της Τουρκίας προειδοποιεί η Fitch στον απόηχο της απόφασης για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχουμε σχεδόν δύο ακόμα μήνες επιπλέον αβεβαιότητας» δήλωσε στο Reutersστέλεχος της Fitch.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιολόγηση της Τουρκίας σε ΒΒ -που υποβαθμίστηκε τον περασμένο Ιούλιο εν μέσω οικονομικής αναταραχής- θα μπορούσε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο εάν ενταθούν οι υπάρχουσες αδυναμίες και η μεταβλητότητα.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Σε χαμηλό 7 μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απόφαση για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από απαίτηση του κόμματος του Ερντογάν.

«Για ακόμα μία φορά, οι ξένοι επενδυτές θα ανησυχούν για πολιτική αστάθεια κάτι που θα οδηγήσει στη φυγή κεφαλαίων προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Αυτή η κατάσταση θα αναζωπυρώσει και τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της Τουρκίας» δήλωσε στο CNBC η Agathe Demarais από την Economist Intelligence Unit.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι φήμες για νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας ενόψει της ανακοίνωσης του εκλογικού συμβουλίου ανάγκασε πολλούς στη χώρα να αγοράσουν ξένα νομίσματα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη λίρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα από την παρέμβαση της κυβέρνησης στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που δεν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων παρ’ όλου που ο πληθωρισμός είναι του 19%.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ερντογάν αποδίδει την κατάρρευση σε οικονομικό σαμποτάζ από τους εξωτερικούς παράγοντες.

«Πραγματικά, η αγορά δεν το περίμενε αυτό.

»Πιστεύω ότι η άποψη που κυριαρχούσε ότι ο Erdogan δεν θα αναλάμβανε τόσο μεγάλο ρίσκο τη στιγμή που οι τουρκικές αγορές και η οικονομία είναι τόσο εύθραυστες» υποστήριξε ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management.

Σχετικά άρθρα