Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και Κίνα είναι πιθανό να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία

ΗΠΑ και Κίνα είναι πιθανό να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα,

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη είναι πιθανό να καταλήξουν στην πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία, που θα δώσει τέλος στον μεταξύ τους «πόλεμο» έως την επόμενη Παρασκευή.

Αυτό μεταδίδει το CNBC, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η αμερικανική αποστολή, που συναντήθηκε με τους Κινέζους διαπραγματευτές την Τετάρτη φαίνεται να πέτυχε σημαντική πρόοδο στον καθορισμό λεπτομερειών της συμφωνίας.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την Ουάσιγκτον και σε εκείνο το ταξίδι δεν αποκλείεται να επιλυθούν και τα τελευταία «αγκάθια» μεταξύ των δυο πλευρών.

Οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες και το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο τόσο να ανοίξει μεγάλες αγορές του όσο και να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να περιοριστεί το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμά του έναντι των ΗΠΑ.

Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά θέματα, όπως τα μέτρα για την καλύτερη πρστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αμερικανικών εταιρειών, αλλά και το πλαίσιο που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ ή και στις δύο χώρες να επαναφέρουν τους δασμούς αυτόματα, εάν κρίνουν ότι η συμφωνία δεν τηρείται από την άλλη πλευρά.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του πριν ρυθμιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια της συμφωνίας.

Και τούτο γιατί φοβάται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει αιφνιδίως από τη συνάντηση, όπως είχε κάνει και με τον Βορειοκορεάτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο οικονομιών έχει πληγώσει συνολικά το παγκόσμιο εμπόριο, με τον όγκο των συναλλαγών το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου να υποχωρεί με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και μία δεκαετία.

Μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, έχουν κατεβάσει απότομα ταχύτητα, εξαιτίας της απότομης στροφής της Ουάσιγκτον στον προστατευτισμό, αλλά και των φόβων ότι μετά τη συμφωνία με την Κίνα, ο Τραμπ θα στρέψει τα πυρά του κατά της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και άλλων εμπορικών δυνάμεων.

Σχετικά άρθρα