Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνδυνος πολέμου κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω Κούβας

Κίνδυνος πολέμου κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω Κούβας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βενεζουέλα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κούβα, Νίκολας Μαδούρο, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Τις επιλογές της για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με δραστηριότητες στην Κούβα ζυγίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο προσφυγής κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή ακόμη και την επιβολή ανταποδοτικών κυρώσεων, μετά την απόφαση Τραμπ να επιτρέψει σε Αμερικανούς πολίτες να υποβάλλουν αγωγές σε βάρος επενδυτών με παρουσία στην Κούβα.

«Η Ε.Ε. θεωρεί πως η εξωχώρια εφαρμογή μονομερών περιοριστικών μέτρων ανιβαίνει στο διεθνές δίκαιο» και η Ε.Ε. θα λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων αυτών των ΗΠΑ», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι πρόσθεσε πως τα βήματα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσφυγή των Βρυξελλών στον ΠΟΕ για το θέμα ή την ενεργοποίηση του σχετικού καταστατικού(blocking statute), το οποίο επιτρέπει σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αποτελούν αντικείμενο αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν οποιεσδήποτε ζημίες από Αμερικανούς που διεκδικούν αποζημιώσεις σε δικαστήρια της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, η Ε.Ε, θα επιδιώξει επίσης υποστήριξη από άλλες χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει.

Ευρωπαϊκές καθώς και καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον τουριστικό και ενεργειακό τομέα της Κούβας και η απόφαση του Τραμπ αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και εταίρων.

Η κυβέρνηση Τραμπ ήρε τον περασμένο μήνα την εν ισχύ εδώ και πολλά χρόνια απαγόρευση σε πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον ξένων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας μετά την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιντέλ Κάστρο.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νομικές αξιώσεις αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, έχει σκοπό να εντείνει την πίεση στην Αβάνα, την ώρα που η Ουάσιγκτον απαιτεί τον τερματισμό της υποστήριξης της Κούβας προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σχετικά άρθρα