Το πράσινο φως του EuroWorking Group έλαβε η Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε το επίσημο αίτημα της Ελλάδας στο EwG το οποίο είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα στον ESM, και το οποίο εγκρίθηκε χωρίς ενστάσεις σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εκκινεί άμεσα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου
Πρόκειται για το «ακριβό» κομμάτι του δανείου, ύψους 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13% και αφορά τα δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020.
Η θετική αυτή εξέλιξη είχε διαφανεί από τις 13 Απριλίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το θέμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.
Η απάντηση και των δύο ήταν θετική.
Πράσινο φως στα μέτρα για το χρέος
Εν τω μεταξύ, την έγκριση του Συμβουλίου των Διευθυντών του EFSF έλαβαν σήμερα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018, για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.
Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου, το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ.
Το συνολικό όφελος από τις δύο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ο ESM, λειτουργώντας ως ατζέντης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, θα κάνει τη μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA, τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό πράσινο φως από το EwG στις 26 Απριλίου.
«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα.
»Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον EFSF/ESM καθώς έχουμε διαθέσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα.
»Η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μονοπατιού θα διευρύνει τη δυνητική ανάπτυξη, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα κάνει επίσης ευκολότερη την αποπληρωμή των δανείων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ταμείου.
«Η μεταφορά του εσόδου από τα SMP/ANFA είναι παραχώρηση, δεν είναι δάνειο.
»Μαζί με την επιστροφή από την “επιτάχυνση” στο επιτόκιο, αυτό το πακέτο αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».