Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε μία εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, αλλά χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η κίνηση έχει αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία δεν θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τη λίρα σε περίπτωση μίας νέας νομισματικής κρίσης, όπως αυτή που καταγράφηκε στο πρόσφατο παρελθόν.
Επισήμως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ισοδυναμούσαν με 28,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Απριλίου – ποσό που ούτως ή άλλως θεωρείται ανεπαρκές από πολλούς επενδυτές δεδομένου ότι η Άγκυρα πρέπει ταυτόχρονα να εξυπηρετεί το χρέος της και να πληρώνει για εισαγωγές.
Ωστόσο, υπολογισμοί των FT με βάση δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg καταδεικνύουν πως τα πραγματικά αποθέματα ανέρχονται σε 16 δισ. δολάρια.
Τα υπόλοιπα χρήματα πηγάζουν από βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Τράπεζας μέσω swaps.
Στην πράξη η κεντρική τράπεζα δίνει στις εμπορικές τράπεζες λίρες και παίρνει ως αντάλλαγμα δολάρια, με την υπόσχεση ότι η συναλλαγή θα αντιστραφεί λίγες ημέρες αργότερα – δηλαδή η εισροή συναλλάγματος είναι προσωρινή και «φουσκώνει» πλασματικά τα κεντρικά αποθέματα.
Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Τράπεζας έφτασε τα 13 δισ. δολάρια στις 8 Απριλίου, την στιγμή που από τις αρχές του έτους έως τις 25 Μαρτίου ουδέποτε ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.
Απαντώντας σε ερώτηση των FT η τουρκική κεντρική τράπεζα παραδέχτηκε πως η χρήση των swaps «ενδεχομένως επηρεάζει τους αριθμούς για τα αποθέματα», όμως υποστήριξε πως οι λογιστικές πρακτικές της εναρμονίζονται πλήρως με διεθνείς πρακτικές.
Είναι φανερό ότι εάν οι FT επιβεβαιωθούν τότε η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα εάν κληθεί να στηρίξει τη λίρα.