Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eurogroup: Αναψε πράσινο φως για την επιστροφή του 1 δισ. ευρώ

Eurogroup: Αναψε πράσινο φως για την επιστροφή του 1 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup,

Τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων επικύρωσε το Eurogroup, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Αφού εγκρίθηκε η εκταμίευση από το Eurogroup, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Το ενδιαφέρον πλέον, από την επόμενη εβδομάδα, στρέφεται στην Ουάσινγκτον όπου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

Τα οικονομικά επιτελεία των θεσμών και οι υπουργοί Οικονομικών έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον ώστε να παρευρεθούν στην σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ( 12-14 Απριλίου). Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.

Το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό των 9,5 δισ. ευρώ και η συζήτηση αφορά την πρόωρη αποπληρωμή ενός ποσού ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ. καθώς τοκίζεται με επιτόκιο 5,13%

Σχετικά άρθρα