Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να προτάσσει το συμφέρον της Αμερικής ως βασικό επιχείρημα της στάσης προστατευτισμού, όμως οι αριθμοί τον διαψεύδουν, δείχνοντας μια άλλη εικόνα: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει στοιχίσει ήδη στην αμερικανική οικονομία 7,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER).
Παράλληλα, η μελέτη αναφέρει ότι «οι απώλειες των καταναλωτών και των παραγωγών από το υψηλότερο κόστος εισαγωγών ήταν 68,8 δισ. δολάρια (0,37% του ΑΕΠ)».
Από τον περασμένο Ιούλιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υλοποίησε τις απειλές επιβολής πρόσθετων δασμών στην Κίνα, ξεκινώντας έναν εμπορικό πόλεμο με τη χώρα.
Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς ύψους 110 δισ. δολαρίων.
Αυτό οδήγησε τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να δοθεί τέλος σε έναν εμπορικό πόλεμο, που έχει αναγκάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία να κατεβάσει ταχύτητα.
Την ίδια ώρα που μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζίνπινγκ έχει αναβληθεί για τον Απρίλιο.
Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να προειδοποιήσει πως οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ «για σημαντικό χρονικό διάστημα», ακόμη και μετά την πιθανή συμφωνία.
«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως εάν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα, η Κίνα θα την τηρήσει» εξήγησε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, καθώς αναχωρούσε από την Ουάσιγκτον για το Οχάιο.
Άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για σταδιακή απόσυρση των δασμών όσο το Πεκίνο θα εφαρμόζει τα όσα έχουν συμφωνηθεί και επαναφορά τους σε περίπτωση που τελικά κάνει πίσω.
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο για διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, στις 28 και 29 Μαρτίου.
Οι δύο πλευρές ευελπιστούν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου.