Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χαστούκι» Fitch σε Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της το 2019

«Χαστούκι» Fitch σε Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της το 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Τουρκία,

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τουρκική οικονομία (ΒΒ, αρνητικό outlook) προχώρησε η Fitch Ratings, αναμένοντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει η μετέπειτα ανάκαμψη να είναι σταδιακή.

Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του την απότομη συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2018, κατά 2,4%, που «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 2,6%, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η γειτονικής χώρα είναι εκτεθειμένη και στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης.

Αρνητικά στο κλίμα συμβάλλουν η πολιτική κατάσταση της χώρας -με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αποδυνάμωση της λίρας, αν και έχει ανακάμψει από τη «βουτιά» του Αυγούστου 2018.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η απότομη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να μειώνεται στα 21,6 δισεκ. δολάρια το δωδεκάμηνο έως τα τέλη Ιανουαρίου, από 57 δισεκ. στα τέλη Ιουνίου 2018.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, στο 19,7% τον Φεβρουάριο 2019, με τη Fitch να αναμένει επίδοση 15% για το τέλος του 2019, αντανακλώντας τόσο την αδύναμη εγχώρια ζήτηση όσο και τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σχετικά άρθρα