Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χαστούκι» Fitch σε Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της το 2019

«Χαστούκι» Fitch σε Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της το 2019
Διαβάστε σχετικά για Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Τουρκία,

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τουρκική οικονομία (ΒΒ, αρνητικό outlook) προχώρησε η Fitch Ratings, αναμένοντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει η μετέπειτα ανάκαμψη να είναι σταδιακή.

Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του την απότομη συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2018, κατά 2,4%, που «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 2,6%, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η γειτονικής χώρα είναι εκτεθειμένη και στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης.

Αρνητικά στο κλίμα συμβάλλουν η πολιτική κατάσταση της χώρας -με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αποδυνάμωση της λίρας, αν και έχει ανακάμψει από τη «βουτιά» του Αυγούστου 2018.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η απότομη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να μειώνεται στα 21,6 δισεκ. δολάρια το δωδεκάμηνο έως τα τέλη Ιανουαρίου, από 57 δισεκ. στα τέλη Ιουνίου 2018.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, στο 19,7% τον Φεβρουάριο 2019, με τη Fitch να αναμένει επίδοση 15% για το τέλος του 2019, αντανακλώντας τόσο την αδύναμη εγχώρια ζήτηση όσο και τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σχετικά άρθρα