Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία θα χάσει 10 δισ. τον χρόνο από ένα άτακτο Brexit

Η Γερμανία θα χάσει 10 δισ. τον χρόνο από ένα άτακτο Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Βρετανία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο,

Ουδείς γνωρίζει αν το επικείμενο Brexit θα είναι σκληρό ή μαλακό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια, τόσο στη Βρετανία, όσο και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα άτακτο Brexit σημαίνει για τη Γερμανία απώλειες εισοδήματος σχεδόν 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, υπολογίζει έκθεση του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν για το κόστος του Brexit, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι συντάκτες διαπιστώνουν ότι η Βρετανία θα επιβαρυνθεί ετησίως, σε περίπτωση αποχώρησης δίχως συμφωνία, με 57 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 8 δισ. και η Ιταλία με 4 δισ.

Το μεγαλύτερο βάρος του Brexit στην ΕΕ θα επωμισθεί επομένως η Γερμανία, της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές.

Ας σημειωθεί ότι οι απώλειες 10 δισ. ευρώ το χρόνο αντιστοιχούν σε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά μόλις 0,3%.

Στο 50% μειώνεται το κόστος του Brexit

Η έκθεση του γερμανικού ιδρύματος εξέτασε το κόστος του Brexit και στην περίπτωση αποχώρησης βάσει συμφωνίας, για να διαπιστώσει ότι μειώνεται περίπου στο 50%.

Έτσι οι απώλειες εισοδήματος στην ΕΕ, εκτός Βρετανίας, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 22 δις ευρώ και στη Γερμανία στα 5 δισ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, στις απώλειες εισοδήματος συμβάλλουν οι εμπορικοί δασμοί που αυξάνουν το κόστος των προϊόντων, αλλά και ο περιορισμός της ανταγωνιστικότητας εντός Ευρώπης με επιπτώσεις σε τιμές προϊόντων και μισθούς.

Κερδισμένοι του Brexit θα είναι, σύμφωνα με το Μπέρτελσμαν, οι ΗΠΑ, η Κίνα, αλλά και η Ρωσία.

Όπως δήλωσε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Ντόμινικ Πονάτου, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, «όσο ακριβότερο γίνεται το εμπόριο μέσα στην Ευρώπη, τόσο ελκυστικότερο καθίστανται οι εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο επικεφαλής του ιδρύματος Άαρτ Γιάν ντε Γκέους προειδοποίησε μάλιστα Λονδίνο και Βρυξέλλες να επιδιώξουν οπωσδήποτε ένα οργανωμένο Brexit με μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δεχθεί βαρύ πλήγμα ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος, που είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου.

Σχετικά άρθρα