Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίδομα ενοικίου 2019: Φαγωμάρα για τα συμβόλαια στο Taxisnet

Επίδομα ενοικίου 2019: Φαγωμάρα για τα συμβόλαια στο Taxisnet
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επίδομα Ενοικίου, Επιδόματα,

Φαγωμάρα και εντάσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων έφερε η αίτηση για το επίδομα ενοικίου 2019 και τα συμβόλαια στο Taxisnet.

Το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει από τη μία με το πρόστιμο που ζητάει το Taxisnet και από την άλλη με τα αναδρομικά που δεν θέλουν να χάσουν οι ενοικιαστές.

Όπως ανέφερε ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση» το πρόβλημα που έχει προκύψει έχει δύο ενδεχόμενα.

Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη από το νόμο δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου.

Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Και ενώ αυτό ακριβώς λέει η ΚΥΑ, στην εφαρμογή ζητείται να υπάρχει ενεργό μισθωτήριο έως 30/09). Πως προκύπτει αυτό: μας λέει η ΚΥΑ: [Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες].

Από το συνδυασμό των δύο αυτών θέσεων και δεδομένων της ΚΥΑ:

Θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα των έξι μηνών, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης.

Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019. (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, έξι μήνες). Και έρχεται και λέει τώρα η ΗΔΙΚΑ

«Εάν το μισθωτήριό σας, δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα». Επομένως τι κάνω; Δύο επιλογές:

Α) εάν έχει λήξει το μισθωτήριο: ζητώ από τον ιδιοκτήτη να κάνει νέο μισθωτήριο, ή να παρατείνει τη λήξη του.

1ον ) Εάν μου κάνει με διάρκεια 1-1-19 έως 31-1-2020 θα έχει πρόστιμο 100 € αφού είναι εκπρόθεσμο.

2ον ) Εάν μου κάνει από 1-2-2019 έως 31-1-2020 δεν έχει πρόστιμο. Στην πρώτη περίπτωση θα εισπράξω αναδρομικά για Γενάρη-Φλεβάρη-Μάρτη. Στην δεύτερη περίπτωση θα εισπράξω από 1/4, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ «Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση».

Β) Εάν τώρα το μισθωτήριο ισχύει μεν σήμερα, αλλά λήγει μέσα στους κρίσιμους μήνες από (Απρίλιο έως Αύγουστο) και επειδή δεν είμαι εκπρόθεσμος (για να πληρώσω το πρόστιμο των 100 ευρώ), το παρατείνω σήμερα (πχ. μέχρι το τέλος του έτους, για να έχω μπροστά μου τους 12 μήνες της επιδότησης και θεραπεύω το πρόβλημα.

Δηλαδή έχω σε ισχύ μισθωτήριο που δεν έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019. Και συνεπώς δεν θα χάσω κανένα μήνα επιδότησης, εφόσον βέβαια έχω όλες τις προϋποθέσεις.

Σχετικά άρθρα