Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλες τράπεζες τραντάζονται από σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος

Μεγάλες τράπεζες τραντάζονται από σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαύρο Χρήμα, Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Ρωσία, Τράπεζες,

Οι αποκαλύψεις για μεγάλο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος ρωσικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο οποίο εμπλέκονται πιστωτικά ιδρύματα χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θέτουν σήμερα υπό ισχυρή τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες της Βαλτικής, στις σκανδιναβικές χώρες, στην Αυστρία, στη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ και ενδεχομένως να περάσουν αρκετοί μήνες πριν αποκαλυφθεί στην πλήρη έκτασή της.

Η Raiffeisen Bank βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά έως και 11%, καθώς το Hermitage Fund του Bill Browder κατήγγειλε στις αυστριακές εισαγγελικές αρχές ότι η τράπεζα βοήθησε στο ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σημαντική πτώση και για τις μετοχές των ολλανδικών τραπεζών, εν μέσω πληροφοριών ότι η «Troika Laundromat» χρησιμοποίησε τις τρεις μεγαλύτερες για να μεταφέρει ρευστό εκτός Ρωσίας.

Οι αποκαλύψεις είναι σχεδόν καθημερινές και σύμφωνα με αυτές σκανδιναβικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους σε χώρες της Βαλτικής είχαν γίνει «καταφύγιο» για Ρώσους εγκληματίες, που διοχέτευαν κεφάλαια προς τη Δύση.

Η Nordea Βank για παράδειγμα φέρεται να διαχειρίστηκε μαύρο χρήμα 700 εκατ. ευρώ, με μέρος των κεφαλαίων αυτών να συνδέεται μάλιστα με το θάνατο του Ρώσου δικηγόρου, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Την ίδια ώρα ο Guardian σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι υπολογίζεται πως 4,6 δισ. δολάρια εστάλησαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ένα ρωσικά ελεγχόμενο δίκτυο 70 offshore εταιρειών με λιθουανικούς λογαριασμούς.

Σχετικά άρθρα