Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H λίστα της Κομισιόν με τις 23 χώρες «πλυντήρια» βρώμικου χρήματος

H λίστα της Κομισιόν με τις 23 χώρες «πλυντήρια» βρώμικου χρήματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαύρο Χρήμα, Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος,

Νέο κατάλογο τρίτων χωρών οι οποίες παρουσιάζουν αδυναμίες όσον αφορά τα συστήματά τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εξέδωσε η Κομισιόν.

Ο σκοπός του καταλόγου αυτού είναι να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, αποτρέποντας αποτελεσματικότερα τους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ως αποτέλεσμα της καταχώρισης αυτής, θα απαιτείται από τις τράπεζες και άλλες οντότητες που καλύπτονται από τους κανόνες περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να προβαίνουν σε αυξημένους ελέγχους στις χρηματοοικονομικές πράξεις, οι οποίες αφορούν πελάτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις εν λόγω τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, ώστε να εντοπίζονται αποτελεσματικότερα οι ύποπτες χρηματικές ροές.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε ύστερα από ενδελεχή ανάλυση, βάσει νέας μεθοδολογίας που εφαρμόζει τα αυστηρότερα κριτήρια της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία ισχύει από τον Ιούλιο του 2018. Οι χώρες που αξιολογήθηκαν πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

έχουν συστημικό αντίκτυπο στην ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, έχουν κριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοως διεθνή υπεράκτια (offshore) χρηματοοικονομικά κέντρα και έχουν οικονομική σημασία για την ΕΕ και ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μ’ αυτήν.

Για κάθε χώρα, η Επιτροπή αξιολόγησε το επίπεδο της υφιστάμενης απειλής, το νομικό πλαίσιο και τους ελέγχους που διενεργούνται για την αποτροπή των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους. Ακόμα, η Επιτροπή έλαβε υπόψη το έργο της ειδικής ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), που είναι ο διεθνής φορέας καθορισμού προτύπων στον τομέα αυτόν.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι 23 χώρες παρουσιάζουν στρατηγικές ανεπάρκειες, όσον αφορά τα συστήματά τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πρόκειται για τις:

1) Αφγανιστάν
2) Αμερικανική Σαμόα
3) Μπαχάμες
4) Μποτσουάνα
5) Βόρεια Κορέα
6) Αιθιοπία
7) Γκάνα
8) Γκουάμ
9) Ιράν
10) Ιράκ
11) Λιβύη
12) Νιγηρία
13) Πακιστάν
14) Παναμάς
15) Πουέρτο Ρίκο
16) Σαμόα
17) Σαουδική Αραβία
18) Σρι Λάνκα
19) Συρία
20) Τρινιδάδ και Τομπάγκο
21) Τυνησία
22) Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι
23) Υεμένη.

Σχετικά άρθρα