Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία στα 900 ευρώ – Πώς επηρεάζεται η πραγματική οικονομία

Ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία στα 900 ευρώ – Πώς επηρεάζεται η πραγματική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Κατώτατος Μισθός,

«Σε ένα μεγάλο οικονομικό πείραμα προχωρεί η Ισπανία» γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στην αύξηση 22% που αποφάσισε η Μαδρίτη, εν μέσω έντονων συζητήσεων για το πώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, όπως γράφει το δημοσίευμα, εκτιμά πως η αύξηση θα δώσει ώθηση στις δαπάνες και τις προσλήψεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η αντιπολίτευση ωστόσο και ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρηματιών λένε πως οποιαδήποτε πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, από τα 736, τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου επηρεάζοντας άμεσα περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας- ή 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Τα αποτελέσματά της ήδη φαίνονται στην οικονομία της χώρας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.

Ο Jorge Montes, που έχει στεγνοκαθαριστήριο στη Μαδρίτη, ετοιμάζεται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια να αυξήσει τις τιμές του για να καλύψει τα επιπλέον 164 ευρώ που καλείται να πληρώσει σε έναν από τους δύο υπάλληλούς του.

«Θα προσπαθήσω να το περάσω στον καταναλωτή.

»Δεν τολμούσα να το κάνω στο παρελθόν γιατί δεν ήθελα να χάσω μερίδιο στην αγορά» εξηγεί.

Η ισπανική κυβέρνηση ακολουθεί άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ελλάδας, μιας καναδικής επαρχίας και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ, που προχώρησαν πρόσφατα σε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά πως η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 125.000 θέσεων εργασίας φέτος.

Αλλά αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά «με δεδομένη την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού σε άνευ προηγουμένη κλίμακα στην Ισπανία».

Το AIReF, η αρχή που παρακολουθεί τον προϋπολογισμό, εκτιμά την απώλεια θέσεων εργασίας σε 40.000 ενώ η ισπανική τράπεζα BBVA αναμένει μεσοπρόθεσμα να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας.

Αυτές οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ισπανία, όπου η ανεργία είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη.

Ωστόσο ο Raymond Torres, οικονομολόγος στο think tank Funcas, στη Μαδρίτη, λέει πως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως οι υψηλότεροι μισθοί τροφοδοτούν την κυκλοφορία του χρήματος που οδηγεί σε περισσότερες προσλήψεις, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας θέσεων εργασίας.

Η αβεβαιότητα ενισχύεται λόγω και της χρονικής συγκυρίας. Η Ισπανία, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, κινείται στην κατεύθυνση επιβράδυνσης της οικονομίας, που μπορεί να επιδεινωθεί φέτος.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επίπτωση» τονίζει η αναλύτρια του οίκου Moody’s Kathrin Muehlbronner. «Συμβαίνει σε μία άτυχη στιγμή» προσθέτει.

Τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει πως ορισμένες εταιρείες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο εργασιακό κόστος.

Αυτές που δεν μπορούν ίσως περικόψουν ώρες εργασίας, επιβραδύνουν τις προσλήψεις ή απολύσουν υπαλλήλους.

«Δεν μπορούμε να έχουμε φτωχούς εργαζόμενους» λέει ο Hilario Alfaro, ιδιοκτήτης καταστημάτων ένδυσης στη Μαδρίτη.

«Υποστηρίζουμε την αύξηση στους μισθούς αρκεί να συνδέεται με την παραγωγικότητα».

Ο Jose Miguel Rosell, γενικός διευθυντής της εταιρείας S2 Grupo στη Βαλένθια, λέει πως οι υπάλληλοί του δεν επηρεάζονται άμεσα καθώς ήδη αμείβονται με περισσότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό.

Ανησυχεί ωστόσο πως η ξαφνική αύξηση μπορεί να επηρεάσει τους πελάτες του, επηρεάζοντας έτσι και τις πωλήσεις του.

«Είναι ένα αναγκαίο μέτρο» λέει στο Bloomberg, «αλλά δεν έπρεπε να το κάνουν τόσο απότομα και με τόσο λίγο σχεδιασμό».

Σχετικά άρθρα