Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά μακρόπνοο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

Σταθάκης: Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά μακρόπνοο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, ΔΕΔΔΗΕ, Ενέργεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Για έναν νέο χρόνο «με προκλήσεις και ευκαιρίες για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας» μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΕΔΔΗΕ .

«Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά μακρόπνοο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό» επανέλαβε ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας τις κομβικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο σημαντικών αλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού, με αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.

Όπως τόνισε, «έχει διαμορφωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, με κινητήρια δύναμη τις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και χαρακτήρισε «πρωταγωνιστικό και κομβικό» τον ρόλο των δικτύων και του ΔΕΔΔΗΕ στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται.

«Οι διαχειριστές των δικτύων διανομής είναι οι βασικοί συντελεστές για τη μετάβαση στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος» σημείωσε ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό απαιτεί εκσυγχρονισμό, αξιοπιστία, καινοτόμες τεχνολογίες, λύσεις και εφαρμογές.

Αναφερόμενος στη συμβολή του ΔΕΔΔΗΕ στην υλοποίηση σημαντικών έργων («έξυπνα» νησιά, αυτοματοποίηση δικτύου, ηλεκτροκίνηση), στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας, ο υπουργός έκανε λόγο για επενδύσεις της τάξης των 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. αφορούν υποδομές στον ηλεκτρισμό.

Επιπλέον, είπε ότι η θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων προσφέρει νέες δυνατότητες στον σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει το νέο καθεστώς προσλήψεων/αποχωρήσεων 1:1 στο Δημόσιο, ώστε να ενισχυθεί ο ΔΕΔΔΗΕ με νέο κι εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις με τον βέλτιστο τρόπο.

«Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τη μεθοδικότητα και τη συνέπεια που επιδεικνύετε όλοι, σ’ αυτή την πολύ ιστορική αλλαγή που συντελείται και θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στον αγορά ενέργειας» είπε ο κ. Σταθάκης κι ευχήθηκε στο προσωπικό και τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ μια καλή και παραγωγική χρονιά.

Σχετικά άρθρα