Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με επιτυχία στις αγορές, ανάρπαστο το 5ετές – Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Με επιτυχία στις αγορές, ανάρπαστο το 5ετές – Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορά Ομολόγων, Αγορές Κεφαλαίου, Ελληνικό Ομόλογο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργείο Οικονομικών,

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, με την απόδοση που διαμορφώθηκε να κλείνει στο 3,6% και το ελληνικό Δημόσιο να επιλέγει να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς είχε γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά που… έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Η επιτυχής έξοδος στις αγορές επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρω.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 4,02% την τρίτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς.

Ευ. Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η «έξοδος»

«Μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι πραγματικοί επενδυτές» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επιβεβαίωσε ότι το κουπόνι του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,45%

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε με επιτόκιο 3,45% και απόδοση 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό ότι μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι «πραγματικοί» μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.

Τι είπε ο Τσακαλώτος στη Βουλή

Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Ο υπουργός προσήλθε στη Βουλή και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε με χιουμοριστική διάθεση:

«Έχω μία στενάχωρη είδηση για τη ΝΔ και είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι ο Μάκης Βορίδης έχει μαζί του μόνο ένα συνάδελφό του να του κρατάει το χέρι.

»Είχα προειδοποιήσει σε δύο Επιτροπές και στην Ολομέλεια ότι καλό είναι και η ΝΔ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να μην βάλουν όλα τα αυγά τους στο καλάθι ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές».

«Βγάλαμε ένα πενταετές των 2,5 με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι κάτω από 3,5%. Είναι το 36% της συνολικής μας απαίτησης για το 2019.

»Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν θα δείτε την συμμετοχή των επενδυτών υπάρχει μία μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές.

»Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «θεωρώ λάθος για την πολιτική μας σκηνή την χαιρεκακία.

»Και πιστεύω ότι τους επόμενους 9 μήνες θα μπορέσετε να επενδύσετε σε μία στρατηγική που δεν θα σας στεναχωρεί κάθε καλή είδηση για την οικονομία και την κοινωνία».

Σχετικά άρθρα