Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μια ανάσα από τη βύθιση σε bear market η Wall Street – «Το 2020 δεν θα φέρει ανάκαμψη»

Μια ανάσα από τη βύθιση σε bear market η Wall Street – «Το 2020 δεν θα φέρει ανάκαμψη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Wall Street, Αγορές Κεφαλαίου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Χρηματιστήριο,

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν γίνεται αισθητό αυτές τις ημέρες στη Wall Street, όπου η μεταβλητότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και οι δείκτες βρίσκονται μία ανάσα από την βύθιση σε bear market- δηλαδή αντιμέτωπες με απώλειες 20% από το εφετινό ζενίθ τους.

Σε bear market βρίσκονται ήδη αρκετές Αγορές ανά τον πλανήτη και το νέο έτος δεν θα φέρει ανάκαμψη, αλλά ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, όπως προειδοποιούν ειδικοί σε δηλώσεις του στο CNBC.

Tα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Federal Reserve, η οποία διέψευσε τις προσδοκίες της Αγοράς, που την ήθελαν να δίνει σήμα για βραδύτερα βήματα ή ακόμη και μία παύση διαρκείας στις αυξήσεις επιτοκίων.

Η απόφαση του Τζερόμ Πάουελ να αυξήσει για τέταρτη φορά φέτος και ένατη συνολικά από το 2015 το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ, αλλά και οι δηλώσεις του που άφησαν να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν το 2020, πυροδότησαν την οργή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Τραμπ, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό για να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών και των ειδικών της Wall Street.

«Θα ήθελα να είμαι πιο αισιόδοξος. Αλλά δεν βλέπω πολλά θετικά στοιχεία εκεί έξω.

»Νομίζω ότι τα χειρότερα θα έλθουν την επόμενη χρονιά» σχολίασε ο Μαρκ Τζόλι της CCB International Securities στο CNBC, προσθέτοντας ότι πιθανότατα είμαστε ακόμη στο πρώτο μισό μίας παγκόσμιας bear market.

O μεγάλος κίνδυνος όπως εξήγησε είναι από την επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές.

Για τις επιχειρήσεις θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να εξυπηρετούν τα χρέη τους, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν υποβαθμίσεις και ενδεχομένως και περισσότερες στάσεις πληρωμών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα διαχυθεί βεβαίως και στις αγορές μετοχών.

«Το βασικό μου σενάριο είναι ένα πιστωτικό γεγονός, που θα βαρύνει περαιτέρω στις διεθνείς αγορές και ειδικά σε τομείς ανάπτυξης, όπως αυτός της τεχνολογίας» τόνισε.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Υπάρχει ενδεχόμενο για νέα μεγάλη πτώση» προειδοποίησε.

Τους φόβους των επενδυτών εντείνει βεβαίως και ο πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας στο εμπορικό πεδίο.

Είναι πολύ δύσκολο οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία, παρά την ανακωχή, που έχουν κηρύξει.

Ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ή μία παρατεταμένη «ψυχροπολεμική περίοδος» θα πυροδοτούσε μαζικές ρευστοποιήσεις στις Αγορές.

Σχετικά άρθρα