Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλος τζόγος με τα κόκκινα δάνεια – Στη γωνία περιμένουν μιντιάρχες και «νταβατζήδες»

Μεγάλος τζόγος με τα κόκκινα δάνεια – Στη γωνία περιμένουν μιντιάρχες και «νταβατζήδες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζες,

Ένας ακήρυχτος πόλεμος με παράπλευρες απώλειες ως συνήθως τους κοινούς δανειολήπτες και τους φορολογούμενους βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείρισή τους.

Πώς δηλαδή θα επιλυθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ και εγγράφονται στα «βαρίδια» των τραπεζών, τις οποίες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σώσουν για μία ακόμη φορά.

Όπως κάθε πόλεμος, έτσι και αυτός έχει τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Από τη μία οι τραπεζίτες, οι οποίοι επιζητούν τη δημιουργία μίας μεγάλης «κακής» τράπεζας, η οποία θα απορροφήσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν μία ευρωστία, έχοντας εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων.

Και αυτό διότι η «κακή» τράπεζα που επιδιώκουν να φορτωθεί το βάρος των δανείων, σύμφωνα με το πλάνο των τραπεζιτών, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο από το τελευταίο πακέτο στήριξης είναι κρατήσει «κάβα» περί τα 11 δισ. Ευρώ.

Και όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη την ώρα που σε λιγότερο από τρεις μήνες αναμένονται τα νέα αποτελέσματα των stress tests για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενώ το «φάντασμα» της πορτογαλικής Banco Espirito Santo που «έσκασε» πριν από 10 μέρες πλανάται πάνω από όλο τον ευρωπαϊκό νότο.

Ουσιαστικά αυτό που ζητά η πλευρά των τραπεζών είναι μία λευκή επιταγή από την κυβέρνηση για το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Να υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων στο ποια δάνεια θα πάνε στην «κακή» τράπεζα και θα πληρώσει το ΤΧΣ, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

Σε αυτήν την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος, μη εξυπηρετούμενες δανειακές συμβάσεις όπως αυτές των θαλασσοδανείων μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων ή κατασκευαστικών εταιριών – που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται ιδιοκτησιακά – και αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ να «παραπέσουν» σε κάποιο συρτάρι.

Να μπορεί δηλαδή εάν θέλει μία τράπεζα να εξαφανίσει τα κόκκινα δάνεια μερίδας του Τύπου, κατασκευαστικών εταιριών ή σχετιζόμενων με αυτές ιδιοκτησιακά επιχειρήσεων – αυτών που ο Καραμανλής έλεγε «νταβατζήδες» – χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και δή στο οικονομικό επιτελείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τρανό παράδειγμα προς επίρρωση είναι η επικείμενη όπως όλα δείχνουν συγχώνευση ΔΟΛ με Πήγασο των Ψυχάρη και Μπόμπολα, κατά την οποία η «κουμπαριά» της Alpha Bank υπολογίζεται ότι θα εξαφανίσει το 60% του δανεισμού τους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που ξεκινούν οι κατασχέσεις σπιτιών για το πόπολο, που πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις ένεκα οικονομικής κρίσης.

Το σενάριο που προωθούν οι τράπεζες προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο αλλά και τις αντιδράσεις της τρόικας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΧΣ όντως υπάρχουν, αλλά έχουν ήδη υπολογιστεί ότι θα διοχετευθούν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται για το 2015.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις την Παρασκευή σε δημοσκόπηση του Bloomberg για το κατά πόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, έξι στους δέκα αναλυτές αγορών τάχθηκαν υπέρ ενός τρίτου πακέτου, ισχυριζόμενοι ότι η «τρύπα» των 12 δισ. ευρώ για το 2015 δεν θα μπορέσει να καλυφθεί αλλιώς.

Σχετικά άρθρα