Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Λύγισε» το τρίτο τρίμηνο η οικονομία στην Τουρκία λόγω της βουτιάς της λίρας

«Λύγισε» το τρίτο τρίμηνο η οικονομία στην Τουρκία λόγω της βουτιάς της λίρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία,

Σε τροχιά συρρίκνωσης βρέθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα της βουτιάς που είχε σημειώσει η λίρα τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα τα τελευταία μακροικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το αρνητικό πρόσημο παραμένει πιθανότατα και τους τελευταίους μήνες του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.

Η συρρίκνωση ήταν πάντως ελαφρώς μικρότερη των προβλέψεων σε δημοσκόπηση του Bloomberg (-1,2%) και της εκτίμησης της Capital Economics (-1,6%).

Οικονομολόγοι προβλέπουν νέα πτώση στο ΑΕΠ κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας των έντονων πιέσεων στις καταναλωτικές δαπάνες.

Η κατανάλωση μειώθηκε 3,9% το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος ώθησε προς τα επάνω τον πληθωρισμό και έπληξε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Σε ετήσια βάση, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 1,6%. Αν και διατήρησε το θετικό πρόσημο, πρόκειται για ραγδαία επιβράδυνση σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Yπολογίζεται ότι το 2019 θα συνεχίσει να κατεβάζει ταχύτητα, παρά τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Σχετικά άρθρα