Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκεχειρία 90 ημερών στον οικονομικό πόλεμο κήρυξαν ΗΠΑ και Κίνα

Εκεχειρία 90 ημερών στον οικονομικό πόλεμο κήρυξαν ΗΠΑ και Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Ντόναλντ Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ, Σύνοδος G20,

«Πάγο» στην επιβολή νέων δασμών για 90 ημέρες, με στόχο σε αυτήν την περίοδο να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών, αποφάσισαν να βάλουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή τους στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε προαναγγείλει.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος -βάσει της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου- δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα -η ακριβής αξία της δεν διευκρινίζεται- αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Πεκίνο εξέφρασε την προθυμία να «εγκρίνει την προηγουμένως απορριφθείσα συμφωνία εάν ξαναπαρουσιαστεί».

Πάντως, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την Κίνα για τα ζητήματα που θεωρεί «αγκάθια» για το διμερές εμπόριο -η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η άρση των μη δασμολογικών φραγμών, η «κλοπή» μέσω Διαδικτύου, ή η διάθεση αγροτικών προϊόντων- μέσα σε 90 ημέρες, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σοουέν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν την εφαρμογή του σχεδίου τους να αυξήσουν τους δασμούς στο 25% από την αρχή της νέας χρονιάς στη συνάντηση των Τραμπ και Σι. Όπως συμπλήρωσε, τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να μην επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς σε άλλα προϊόντα.

Λίγο νωρίτερα, Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για καλό κλίμα και φιλική ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα